Wieprzowina z galaretką w słoiku - jak zrobić domową konserwę wieprzową

Wieprzowina z galaretką w słoiku - jak zrobić domową konserwę wieprzową
Autor: Shutterstock Wieprzowina z galaretką w słoiku to bardzo smaczny dodatek do pieczywa.
łatwy
40 min
4

Wieprzowina z galaretką w słoiku to smaczna mięsna konserwa, która przyda się zawsze wtedy, gdy nie mamy możliwości wyskoczenia na zakupy świeżej wędliny. Smakuje wyśmienicie z kromką chleba i kiszonym ogórkiem lub odrobiną chrzanu.

Składniki

800 g łopatki wieprzowej

200 g podgardla wieprzowego

1 łyżka soli

czarny pieprz

majeranek suszony

czosnek granulowany

smalec

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Sól, pieprz i majeranek wymieszać.

Łopatkę umyć, osuszyć, pokroić w dużą kostkę, posypać mieszanką przypraw.

Podgardle pokroić w mniejszą kostkę, również przyprawić. 

Łopatkę i podgardle włożyć do miski, przykryć i wstawić do lodówki na 12 godzin.

Przygotować wyparzone słoiki, na spodzie ułożyć nieco podgardla, następnie łopatkę i znów warstwę podgardla.

Słoiki zakręcić szczelnie i wstawić do garnka wyłożonego ściereczką. Ustawić słoiki tak, aby się nie stykały między sobą, ani nie dotykały ścianek garnka.

Napełnić garnek ciepłą wodą do 2/3 wysokości słoików, postawić na gazie i doprowadzić wodę do wrzenia. Wieprzowinę pasteryzować ok. 3 godzin na małym ogniu.

Następnie zgasić ogień i pozostawić w wodzie do ostygnięcia. Przechowywać w chłodzie.

Jak zrobić dobry chrzan domowy?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z ...

więcej
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE