Wieprzowina z galaretką w słoiku - jak zrobić domową konserwę wieprzową
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Wieprzowina z galaretką w słoiku to smaczna mięsna konserwa, która przyda się zawsze wtedy, gdy nie mamy możliwości wyskoczenia na zakupy świeżej wędliny. Smakuje wyśmienicie z kromką chleba i kiszonym ogórkiem lub odrobiną chrzanu.
SKŁADNIKI
- 800 g łopatki wieprzowej
- 200 g podgardla wieprzowego
- 1 łyżka soli
- czarny pieprz
- majeranek suszony
- czosnek granulowany
- smalec
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sól, pieprz i majeranek wymieszać.
- Łopatkę umyć, osuszyć, pokroić w dużą kostkę, posypać mieszanką przypraw.
- Podgardle pokroić w mniejszą kostkę, również przyprawić.
- Łopatkę i podgardle włożyć do miski, przykryć i wstawić do lodówki na 12 godzin.
- Przygotować wyparzone słoiki, na spodzie ułożyć nieco podgardla, następnie łopatkę i znów warstwę podgardla.
- Słoiki zakręcić szczelnie i wstawić do garnka wyłożonego ściereczką. Ustawić słoiki tak, aby się nie stykały między sobą, ani nie dotykały ścianek garnka.
- Napełnić garnek ciepłą wodą do 2/3 wysokości słoików, postawić na gazie i doprowadzić wodę do wrzenia. Wieprzowinę pasteryzować ok. 3 godzin na małym ogniu.
- Następnie zgasić ogień i pozostawić w wodzie do ostygnięcia. Przechowywać w chłodzie.
Jak zrobić dobry chrzan domowy?