Wieprzowina z galaretką w słoiku - jak zrobić domową konserwę wieprzową

Wieprzowina z galaretką w słoiku - jak zrobić domową konserwę wieprzową
Autor: Shutterstock Wieprzowina z galaretką w słoiku to bardzo smaczny dodatek do pieczywa.
łatwy
40 min
4

Wieprzowina z galaretką w słoiku to smaczna mięsna konserwa, która przyda się zawsze wtedy, gdy nie mamy możliwości wyskoczenia na zakupy świeżej wędliny. Smakuje wyśmienicie z kromką chleba i kiszonym ogórkiem lub odrobiną chrzanu.

SKŁADNIKI

  • 800 g łopatki wieprzowej
  • 200 g podgardla wieprzowego
  • 1 łyżka soli
  • czarny pieprz
  • majeranek suszony
  • czosnek granulowany
  • smalec

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sól, pieprz i majeranek wymieszać.
  • Łopatkę umyć, osuszyć, pokroić w dużą kostkę, posypać mieszanką przypraw.
  • Podgardle pokroić w mniejszą kostkę, również przyprawić. 
  • Łopatkę i podgardle włożyć do miski, przykryć i wstawić do lodówki na 12 godzin.
  • Przygotować wyparzone słoiki, na spodzie ułożyć nieco podgardla, następnie łopatkę i znów warstwę podgardla.
  • Słoiki zakręcić szczelnie i wstawić do garnka wyłożonego ściereczką. Ustawić słoiki tak, aby się nie stykały między sobą, ani nie dotykały ścianek garnka.
  • Napełnić garnek ciepłą wodą do 2/3 wysokości słoików, postawić na gazie i doprowadzić wodę do wrzenia. Wieprzowinę pasteryzować ok. 3 godzin na małym ogniu.
  • Następnie zgasić ogień i pozostawić w wodzie do ostygnięcia. Przechowywać w chłodzie.
Jak zrobić dobry chrzan domowy?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej