Domową zupę pomidorową podkręcam Złotą Dziewiątką. Dzięki niej zyskuje wyjątkowy smak i aromat

2025-03-19 15:13

Pyszna i aromatyczna zupa pomidorowa to klasyczne danie naszej rodzimej kuchni, które często gości na stołach. Za smak najlepszej pomidorówki odpowiadają nie tylko główne składniki, ale i przyprawy i zioła. To właśnie one sprawiają, że zupa jest tak pyszna. Jak doprawić zupę pomidorową? Poznajcie Złotą Dziewiątkę, czyli zestaw najlepszych przypraw do pomidorowej.

jak doprawić zupę pomidorową
Autor: Shutterstock Jak doprawić zupę pomidorową? Zacznij używać Złotej Dziewiątki!

Spis treści

  1. Co dodać do zupy pomidorowej, żeby była smaczna?
  2. Co podkręca smak pomidorowej?
  3. Złota Dziewiątka – najlepsze przyprawy i zioła do zupy pomidorowej
  4. Zupa pomidorowa – najlepsze przepisy

Co dodać do zupy pomidorowej, żeby była smaczna?

Zupa pomidorowa to jedna z najsmaczniejszych potraw kuchni polskiej. Szefowie kuchni i kulinarni eksperci uważają, że najlepsza zupa pomidorowa powinna być gotowana na rosole. W wersji wegańskiej można wykorzystać wywar warzywny. Bez względu na bazę smak domowej pomidorowej zależy od przypraw i ziół. To właśnie one podkręcają jej smak i nadają wyjątkowego aromatu. Stanowią obowiązkową pozycję na liście składników, bez której nie powstanie żadna zupa z pomidorów.

Co podkręca smak pomidorowej?

Zioła i przyprawy to ważny element każdej potrawy. Aby ugotować pyszną zupę pomidorową, te składniki są obowiązkowe. Sprawiają, że z pomidorów wydobywa się to, co najlepsze. Aromat odpowiednio doprawionej pomidorówki nęci kubki smakowe już w czasie gotowania, a po pierwszej łyżce można się w niej zakochać. Jak osiągnąć taki efekt? Jak doprawić zupę pomidorową? Znakomitą zupę pomidorową można ugotować, dodając do niej zestaw przypraw zwany Złotą Dziewiątką.

Złota Dziewiątka – najlepsze przyprawy i zioła do zupy pomidorowej

Złota Dziewiątka to odpowiednio dobrane przyprawy i zioła, które sprawią, że zupa pomidorowa smakuje obłędnie. Tego typu dodatki są łatwo dostępne i można je kupić w mniejszych i większych sklepach spożywczych. Co więc wchodzi w skład Złotej Dziewiątki? Poznajcie aromatyczne zioła i przyprawy, które podkręcą smak zupy pomidorowej.

  • Sól i czarny pieprz

To dwie podstawowe przyprawy, którymi zawsze doprawia się nie tylko zupę pomidorową, ale i wiele innych potraw. Zamiast zwykłej soli kuchennej, można dodać morską, himalajską lub o obniżonej zawartości sodu. Zamiast mielonego pieprzu z torebki warto wykorzystać ten świeżo zmielony w młynku, który jest bardziej aromatyczny.

  • Cukier

Dodając cukier do zupy pomidorowej, balansuje się kwasowość pomidorów i wydobywa głęboki smak. Sprawdzi się też cukier trzcinowy lub miód. Wystarczy dodać odrobinę wybranego słodzidła, aby zupa pomidorowa zyskała wyjątkowy smak.

  • Czosnek

To niezbędny składnik zupy pomidorowej, który nadaje jej bogaty, aromatyczny i charakterystyczny smak. Zupa zyskuje także właściwości prozdrowotne. Można go dodać na początku gotowania, pod koniec lub usmażyć przed dodaniem. W sklepach dostępny jest świeży czosnek w główkach i wersji granulowanej. Oba warianty można dodawać do zupy pomidorowej. Sprawdzi się także czosnek pieczony.

  • Majeranek

Smak domowej pomidorowej podkręci majeranek, czyli zioło, którym doprawia się wiele polskich zup. Doskonale łączy się z bazylią i oregano. Suszony majeranek najlepiej dodawać pod koniec gotowania zupy z pomidorów. Dzięki temu zachowa swój aromat. Dodanie go zbyt wcześnie może spowodować, że stanie się gorzki. Świeży majeranek można dodać pod koniec gotowania lub tuż przed podaniem.

  • Bazylia

Z pomidorami doskonale komponuje się bazylia. To obłędnie pachnące zioło świetnie podkręca smak zupy i korzystnie wpływa na trawienie. Nadaje świeżości i lekkości oraz głębokiego smaku. Można wykorzystać bazylię świeżą lub suszoną. Listki bazylii są także ciekawą dekoracją miseczek z zupą pomidorową.

  • Oregano

Do zupy pomidorowej świetnie pasuje aromatyczne oregano, które często wykorzystuje się w potrawach kuchni włoskiej. Sprawdzą się świeże gałązki lub wersja suszona. Suszone oregano najlepiej dodać na początku gotowania, a świeże listki pod koniec.

  • Liście laurowe

Suszone liście laurowe idealnie podkreślają i harmonizują smak zupy z pomidorów. Najlepiej dodać je w pierwszej fazie gotowania, a sprawią, że zupa nabierze delikatnego i głębokiego smaku. Wystarczy jeden lub dwa listki, aby osiągnąć taki efekt.

  • Ziele angielskie

Tę przyprawę w postaci kuleczek często dodaje się do polskich potraw. Ziele angielskie odgrywa także dużą rolę w zupie pomidorowej. Nadaje korzennego aromatu i smaku. Ma działanie rozgrzewające. Ziarna ziela angielskiego najlepiej dodać razem z liśćmi laurowymi na początku gotowania zupy.

  • Chili

Ostre chili idealnie łączy się z pomidorami. To świetny dodatek do zupy pomidorowej, który nadaje jej ostrości, rozgrzewającego charakteru i głębi smaku. Wystarczy mała szczypta mielonego chili, aby zupa pomidorowa zyskała mocny charakter. Ci, którzy lubią pikantne jedzenie, mogą dodać chili świeże lub w płatkach.

Zupa pomidorowa – najlepsze przepisy

Poniżej znajdziecie kilka sprawdzonych przepisów na pyszne i aromatyczne zupy pomidorowe. Ich smak można podkreślić, dodając Złotą Dziewiątkę. Ten zestaw przypraw i ziół sprawi, że zwykła pomidorówka stanie się kulinarnym majstersztykiem.

Zobacz galerię i poznaj inne przepisy na wyśmienite domowe zupy pomidorowe. Poniżej znajdziesz także quiz, w którym możesz sprawdzić swoją wiedzę o zupach z różnych zakątków świata.

Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw
Beszamel SE Google News
Quiz. Zupy świata. Tylko mistrzowie zdobędą tylko 6 punktów!
Pytanie 1 z 10
Zupa na zimno, która zrobiona jest z botwinki to:
Polska na ucho
Wampirka