Domową zupę pomidorową podkręcam Złotą Dziewiątką. Dzięki niej zyskuje wyjątkowy smak i aromat
Pyszna i aromatyczna zupa pomidorowa to klasyczne danie naszej rodzimej kuchni, które często gości na stołach. Za smak najlepszej pomidorówki odpowiadają nie tylko główne składniki, ale i przyprawy i zioła. To właśnie one sprawiają, że zupa jest tak pyszna. Jak doprawić zupę pomidorową? Poznajcie Złotą Dziewiątkę, czyli zestaw najlepszych przypraw do pomidorowej.

Spis treści
- Co dodać do zupy pomidorowej, żeby była smaczna?
- Co podkręca smak pomidorowej?
- Złota Dziewiątka – najlepsze przyprawy i zioła do zupy pomidorowej
- Zupa pomidorowa – najlepsze przepisy
Co dodać do zupy pomidorowej, żeby była smaczna?
Zupa pomidorowa to jedna z najsmaczniejszych potraw kuchni polskiej. Szefowie kuchni i kulinarni eksperci uważają, że najlepsza zupa pomidorowa powinna być gotowana na rosole. W wersji wegańskiej można wykorzystać wywar warzywny. Bez względu na bazę smak domowej pomidorowej zależy od przypraw i ziół. To właśnie one podkręcają jej smak i nadają wyjątkowego aromatu. Stanowią obowiązkową pozycję na liście składników, bez której nie powstanie żadna zupa z pomidorów.
Co podkręca smak pomidorowej?
Zioła i przyprawy to ważny element każdej potrawy. Aby ugotować pyszną zupę pomidorową, te składniki są obowiązkowe. Sprawiają, że z pomidorów wydobywa się to, co najlepsze. Aromat odpowiednio doprawionej pomidorówki nęci kubki smakowe już w czasie gotowania, a po pierwszej łyżce można się w niej zakochać. Jak osiągnąć taki efekt? Jak doprawić zupę pomidorową? Znakomitą zupę pomidorową można ugotować, dodając do niej zestaw przypraw zwany Złotą Dziewiątką.
Złota Dziewiątka – najlepsze przyprawy i zioła do zupy pomidorowej
Złota Dziewiątka to odpowiednio dobrane przyprawy i zioła, które sprawią, że zupa pomidorowa smakuje obłędnie. Tego typu dodatki są łatwo dostępne i można je kupić w mniejszych i większych sklepach spożywczych. Co więc wchodzi w skład Złotej Dziewiątki? Poznajcie aromatyczne zioła i przyprawy, które podkręcą smak zupy pomidorowej.
- Sól i czarny pieprz
To dwie podstawowe przyprawy, którymi zawsze doprawia się nie tylko zupę pomidorową, ale i wiele innych potraw. Zamiast zwykłej soli kuchennej, można dodać morską, himalajską lub o obniżonej zawartości sodu. Zamiast mielonego pieprzu z torebki warto wykorzystać ten świeżo zmielony w młynku, który jest bardziej aromatyczny.
- Cukier
Dodając cukier do zupy pomidorowej, balansuje się kwasowość pomidorów i wydobywa głęboki smak. Sprawdzi się też cukier trzcinowy lub miód. Wystarczy dodać odrobinę wybranego słodzidła, aby zupa pomidorowa zyskała wyjątkowy smak.
- Czosnek
To niezbędny składnik zupy pomidorowej, który nadaje jej bogaty, aromatyczny i charakterystyczny smak. Zupa zyskuje także właściwości prozdrowotne. Można go dodać na początku gotowania, pod koniec lub usmażyć przed dodaniem. W sklepach dostępny jest świeży czosnek w główkach i wersji granulowanej. Oba warianty można dodawać do zupy pomidorowej. Sprawdzi się także czosnek pieczony.
- Majeranek
Smak domowej pomidorowej podkręci majeranek, czyli zioło, którym doprawia się wiele polskich zup. Doskonale łączy się z bazylią i oregano. Suszony majeranek najlepiej dodawać pod koniec gotowania zupy z pomidorów. Dzięki temu zachowa swój aromat. Dodanie go zbyt wcześnie może spowodować, że stanie się gorzki. Świeży majeranek można dodać pod koniec gotowania lub tuż przed podaniem.
- Bazylia
Z pomidorami doskonale komponuje się bazylia. To obłędnie pachnące zioło świetnie podkręca smak zupy i korzystnie wpływa na trawienie. Nadaje świeżości i lekkości oraz głębokiego smaku. Można wykorzystać bazylię świeżą lub suszoną. Listki bazylii są także ciekawą dekoracją miseczek z zupą pomidorową.
- Oregano
Do zupy pomidorowej świetnie pasuje aromatyczne oregano, które często wykorzystuje się w potrawach kuchni włoskiej. Sprawdzą się świeże gałązki lub wersja suszona. Suszone oregano najlepiej dodać na początku gotowania, a świeże listki pod koniec.
- Liście laurowe
Suszone liście laurowe idealnie podkreślają i harmonizują smak zupy z pomidorów. Najlepiej dodać je w pierwszej fazie gotowania, a sprawią, że zupa nabierze delikatnego i głębokiego smaku. Wystarczy jeden lub dwa listki, aby osiągnąć taki efekt.
- Ziele angielskie
Tę przyprawę w postaci kuleczek często dodaje się do polskich potraw. Ziele angielskie odgrywa także dużą rolę w zupie pomidorowej. Nadaje korzennego aromatu i smaku. Ma działanie rozgrzewające. Ziarna ziela angielskiego najlepiej dodać razem z liśćmi laurowymi na początku gotowania zupy.
- Chili
Ostre chili idealnie łączy się z pomidorami. To świetny dodatek do zupy pomidorowej, który nadaje jej ostrości, rozgrzewającego charakteru i głębi smaku. Wystarczy mała szczypta mielonego chili, aby zupa pomidorowa zyskała mocny charakter. Ci, którzy lubią pikantne jedzenie, mogą dodać chili świeże lub w płatkach.
Zupa pomidorowa – najlepsze przepisy
Poniżej znajdziecie kilka sprawdzonych przepisów na pyszne i aromatyczne zupy pomidorowe. Ich smak można podkreślić, dodając Złotą Dziewiątkę. Ten zestaw przypraw i ziół sprawi, że zwykła pomidorówka stanie się kulinarnym majstersztykiem.
- Zupa pomidorowa na niedzielnym rosole
- Fantastyczna zupa pomidorowa z fasolą i makaronem: sycące danie kuchni włoskiej
- Zupa krem z pomidorów z puszki: łatwy przepis na szybki obiad
- Zupa pomidorowa z orzo i kiełbasą. Pyszna, sycąca i łatwa do zrobienia
- Zupa pomidorowa z mleczkiem kokosowym: pomidorówka z orientalnym akcentem
Zobacz galerię i poznaj inne przepisy na wyśmienite domowe zupy pomidorowe. Poniżej znajdziesz także quiz, w którym możesz sprawdzić swoją wiedzę o zupach z różnych zakątków świata.
