Zupa pomidorowa z orzo i kiełbasą. Pyszna, sycąca i łatwa do zrobienia

zupa pomidorowa z orzo
Autor: Shutterstock Zupa pomidorowa z orzo i kiełbasą doda energii i poprawi humor.
łatwy
30 min
4

Chyba nie ma nikogo, kto nie lubi zupy pomidorowej. W tej wersji pomidorówka smakuje pysznie, a do tego jest łatwa i szybka do zrobienia. Dzięki dodatkowi drobnego makaronu orzo i kiełbasy jest wyjątkowo sycąca i zaspokoi nawet największe głodomory. Oto przepis na zupę pomidorową z orzo i kiełbasą.

Jak zrobić zupę pomidorową z orzo i kiełbasą?

Ugotowanie zupy pomidorowej rozpoczyna się od podsmażenia posiekanej cebuli. Następnie dodaje się czosnek i płatki chili, a po chwili w garnku lądują plasterki kiełbasy. Kiedy nabiorą rumianego koloru, wlewa się bulion warzywny i passatę pomidorową. Do doprawieniu suszonymi ziołami wsypuje się mały makaron orzo i gotuje około 10 minut. Na koniec zupę zabiela się śmietaną. Gotowe porcje można posypać starym parmezanem.

Przepis na zupę pomidorową z orzo i kiełbasą?

  • Ten przepis zalicza się do prostych. To tylko kilka łatwych kroków, chwila krojenia, mieszania i gotowania.
  • Ugotowanie pomidorówki z dodatkiem kiełbasy nie zajmuje dużo czasu. Zupę robi się w pół godziny, więc można gotować ją nawet w trakcie zwykłego tygodnia.
  • Składniki, które są potrzebne do zrobienia pysznej i aromatycznej zupy, są w sklepach przez cały rok. Nie są to wyszukane produkty i można kupić je prawie każdym sklepie spożywczym.
  • Najlepsza będzie kiełbasa wieprzowa dobrej jakości. Sprawdzi się śląska lub podwawelska.
  • Zupę zabiela się śmietaną, ale można z niej zrezygnować lub zamienić ją na gęsty jogurt grecki.
  • Miseczki z zupą posypuje się startym parmezanem. Sprawdzi się także mozzarella lub cheddar.

Jak doprawić zupę pomidorową z orzo i kiełbasą?

Swój pyszny smak i przyjemny aromat zupa zawdzięcza dodatkowi odpowiednio dobranych ziół i przypraw. Zupę należy obowiązkowo doprawić solą i pieprzem. Dzięki suszonej bazylii i oregano wpisuje się w śródziemnomorski klimat. Smak zupy podkręcają także płatki chili i cukier, który wydobywa z pomidorów obłędny smak i aromat.

SKŁADNIKI

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 800 g passaty pomidorowej
  • 400 g kiełbasy wieprzowej
  • 180 g makaronu orzo
  • 150 g śmietany 18%
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • szczypta płatków chili
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W dużym garnku rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać posiekany czosnek i płatki chili. Smażyć minutę, cały czas mieszając.
  • Dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę i smażyć, aż stanie się rumiana. Wlać bulion warzywny, zagotować i wlać passatę pomidorową. Doprawić solą, pieprzem, cukrem, bazylią oraz oregano. Zagotować.
  • Wsypać makaron orzo, zmniejszyć ogień i gotować około 10 minut.
  • Odlać kubek zupy i wymieszać ze śmietaną, a następnie wlać do garnka. Wymieszać.
  • Podawać od razu posypaną parmezanem.
Beszamel - Zupa krem z selera
Anna Szulc-Górska
więcej