Zupa pomidorowa z mleczkiem kokosowym: pomidorówka z orientalnym akcentem
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Nasz oryginalny przepis na zupę pomidorową na mleku kokosowym sprawi, że zwykła pomidorówka nabierze orientalnego sznytu i subtelności
SKŁADNIKI
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 70 dag mięsistych pomidorów,
- 1 mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- skórka otarta z cytryny,
- 0,5 l wywaru warzywnego,
- 1 cm korzenia imbiru, obrany i starty na tarce o drobnych oczkach
- szczypta sproszkowanej ostrej papryki,
- 150 ml mleczka kokosowego,
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę i czosnek i zeszklić na bardzo małym ogniu, aż zmiękną.
- Dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, imbir, skórkę z cytryny, paprykę i wywar z warzyw.
- Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 20 minut.
- Dodać mleczko kokosowe, doprawiać solą i pieprzem i gotować 5 minut, bez przykrycia.
- Po przestudzeniu zmiksować.