Zupa pomidorowa z mleczkiem kokosowym: pomidorówka z orientalnym akcentem

zupa-pomidorowa-z-mlekiem-kokosowym-pomidorowka-z-orientalnym-akcentem.jpg
Autor: Shutterstock Pomidorówka będzie smakowała inaczej jeśli dodasz do niej mleczka kokosowego
łatwy
30 min
4

Nasz oryginalny przepis na zupę pomidorową na mleku kokosowym sprawi, że zwykła pomidorówka nabierze orientalnego sznytu i subtelności

SKŁADNIKI

  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 70 dag mięsistych pomidorów,
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • skórka otarta z cytryny,
  • 0,5 l wywaru warzywnego,
  • 1 cm korzenia imbiru, obrany i starty na tarce o drobnych oczkach
  • szczypta sproszkowanej ostrej papryki,
  • 150 ml mleczka kokosowego,
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę i czosnek i zeszklić na bardzo małym ogniu, aż zmiękną.
  • Dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, imbir, skórkę z cytryny, paprykę i wywar z warzyw.
  • Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 20 minut.
  • Dodać mleczko kokosowe, doprawiać solą i pieprzem i gotować 5 minut, bez przykrycia.
  • Po przestudzeniu zmiksować.
Marta Balko
więcej