Fantastyczna zupa pomidorowa z fasolą i makaronem: sycące danie kuchni włoskiej
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Zupa pomidorowa z fasolą i makaronem to wynalazek włoskich matek. Ta zdrowa zupa jest niezwykle pożywna. A do tego pyszna. Tajemnica smaku tej zupy to dodany do niej kawałek obeschniętej skórki z parmezanu. Jeśli nie macie takiej parmezanowej reszteczki, to po prostu dodajcie 2 łyżki startego.
Zobacz także: 6 błędów najczęściej popełnianych podczas gotowania zupy POMIDOROWEJ
SKŁADNIKI
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 1 marchewka, pokrojona w kostkę
- 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 listki laurowe
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 puszka fasoli białej, odcedzonej
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 kawałek skórki od parmezanu
- 150 g suchego makaronu, np. kolanek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę. Dodać pokrojoną cebulę, marchew i selera. Smażyć 3-5 minut.
- Dodać czosnek, listki laurowe i pomidory krojone z puszki.
- Wlać bulion i dodać odcedzoną fasolkę.
- Dodać suszony tymianek, bazylię i cząber oraz skórkę od parmezanu.
- Dusić wszystko do chwili, gdy parmezan się całkowicie rozpuści.
- Dodać makaron i gotować, aż będzie miękki.