Dania jednogarnkowe - 12 pomysłów na pyszne i łatwe w przygotowaniu dania obiadowe
Łatwe w przygotowaniu, sycące i przede wszystkim niedrogie – takie właśnie są dania jednogarnkowe. Ich przyrządzenie jest niezwykle proste, a i do podgrzania nie potrzeba stosu naczyń. Dania jednogarnkowe to idealny obiad do szybkiego podgrzania w domu i w pracy. Podajemy 12 sprawdzonych przepisów na szybkie obiady z jednego garnka.
Dania jednogarnkowe mięsne i bezmięsne
Do przygotowania łatwych, jednogarnkowych potraw nadaje się właściwie każdy rodzaj mięsa. W ten szybki sposób można przygotować zarówno wieprzowinę, jak i wołowinę. Znakomicie nadaje się do tego także każdy rodzaj drobiu, a także ryby. Świetne są również dania warzywne przygotowane w jednym garnku. Smak dania w dużej mierze zależy od zastosowanych dodatków w postaci warzyw i przypraw. Ważną rolę odgrywa również łączący całość sos.
Węglowodany w daniach jednogarnkowych
Treścią węglowodanową dania może być makaron, kasza lub ryż. Równie dobrze, a może nawet lepiej niż dania jednogarnkowe z mięsem mogą smakować ich odpowiedniki wegetariańskie. Taki obiad składający się na przykład z pożywnej kaszy czy sycącego makaronu, z dodatkiem zdrowych, pełnych składników odżywczych i walorów smakowych warzyw, to zazwyczaj prawdziwa uczta. W galerii znajdziecie przepisy na najpopularniejsze i najszybsze w przygotowaniu dania jednogarnkowe.
Galeria: Dania jednogarnkowe - pyszne i sprawdzone przepisy
Zwykle przyrządzamy tego typu dania kiedy nie mamy pomysłu na oryginalny obiad. A szkoda, bo w prostym, jednogarnkowym daniu można "przemycić" wiele wartościowych składników np. warzywa, które niechętnie jemy na co dzień, a są bardzo odżywcze. Tak naprawdę komponując danie, możemy wykorzystać prawie wszystko, co znajduje się aktualnie w lodówce i zrobić własny „mix-kociołek”. Wystarczy odrobina warzyw – papryka, pomidor, cukinia oraz mięsa np. kiełbasa czy inna dowolna wędlina albo kurczak. Bazą dań jednogarnkowych zwykle jest sos pomidorowy (można wykorzystać gotowy przecier w kartoniku – nie koncentrat, żeby potrawa nie była zbyt kwaśna).