Dania jednogarnkowe - 12 pomysłów na pyszne i łatwe w przygotowaniu dania obiadowe

2021-12-29 13:05 Anna Szubińska
Dania jednogarnkowe - 15 pomysłów na pyszne i łatwe w przygotowaniu obiady
Autor: Shutterstock Dania jednogarnkowe to znakomite obiady dla zapracowanych.

Łatwe w przygotowaniu, sycące i przede wszystkim tanie – takie właśnie są dania jednogarnkowe. Ich przyrządzenie jest niezwykle proste, a i do podgrzania nie potrzeba stosu naczyń. Dania jednogarnkowe to idealny obiad do szybkiego podgrzania w domu i w pracy. Podajemy 12 sprawdzonych przepisów na szybkie obiady z jednego garnka.

Do przygotowania łatwych, jednogarnkowych potraw nadaje się właściwie każdy rodzaj mięsa. W ten szybki sposób można przygotować zarówno wieprzowinę, jak i wołowinę. Znakomicie nadaje się do tego także każdy rodzaj drobiu, a także ryby. Smak dania w dużej mierze zależy od zastosowanych dodatków w postaci warzyw i przypraw. Ważną rolę odgrywa również łączący całość sos. Treścią węglowodanową dania może być makaron, kasza lub ryż. Równie dobrze, a może nawet lepiej niż dania jednogarnkowe z mięsem mogą smakować ich odpowiedniki wegetariańskie. Taki obiad składający się na przykład z pożywnej kaszy czy sycącego makaronu, z dodatkiem zdrowych, pełnych składników odżywczych i walorów smakowych warzyw, to niekiedy prawdziwa uczta. W galerii znajdziecie przepisy na najpopularniejsze i najszybsze w przygotowaniu dania jednogarnkowe.

Galeria: Dania jednogarnkowe - pyszne i sprawdzone przepisy

Zwykle przyrządzamy tego typu dania kiedy nie mamy pomysłu na oryginalny obiad. A szkoda, bo w prostym, jednogarnkowym daniu można "przemycić" wiele wartościowych składników np. warzywa, które niechętnie jemy na co dzień, a są bardzo odżywcze. Tak naprawdę komponując danie, możemy wykorzystać prawie wszystko co znajduje się aktualnie w lodówce i zrobić własny „mix-kociołek”. Wystarczy odrobina warzyw – papryka, pomidor, cukinia oraz mięsa np. kiełbasa czy inna dowolna wędlina albo kurczak. Bazą dań jednogarnkowych zwykle jest sos pomidorowy (można wykorzystać gotowy przecier w kartoniku – nie koncentrat, żeby potrawa nie była zbyt kwaśna).

Domowy przecier pomidorowy. Najlepsza baza do zup i sosów.
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE