Domowy sos pomidorowy - zamiast koncentratu lub ketchupu [PRZETWORY Z POMIDORÓW]

Katarzyna Tarasiuk
Domowy sos pomidorowy - zamiast koncentratu lub ketchupu
Autor: Shutterstock Domowy sos pomidorowy - zamiast koncentratu lub ketchupu
łatwy
30 min
4

Sos pomidorowy, zrobiony ze świeżych pomidorów, a nie koncentratu i keczupu jest nie tylko pyszny, ale też niskokaloryczny i zdrowy. Od razu poczujemy różnicę, a nasze gołąbki, pizza, spaghetti czy nawet kanapki będą z tak przygotowanym przecierem o wiele smaczniejsze.

SKŁADNIKI

  • 1 kg pomidorów
  • łyżeczka cukru
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki oregano

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najpierw musimy wyparzyć pomidory. Najlepiej naciąć je wcześniej na krzyż. Pomidory parzymy wrzątkiem około 2-3 minut, a następnie zdejmujemy z nich skórkę.
  • Następnie z pomidorów usuwamy szypułki i kroimy je dość drobno. Wrzucamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu. Po około 15 minutach sos miksujemy. Następnie dodajemy oregano i inne przyprawy do smaku. Następnie gotujemy dosyć długo na małym ogniu, aż sos uzyska pożądaną przez nas konsystencję.
  • Cebulę obieramy, siekamy, to samo robimy z czosnkiem. Do garnka nalewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy cebulę i czosnek. Dosypujemy oregano, szczyptę soli i dusimy przez kilka minut. Potem dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy cukrem i gotujemy pod przykryciem przez 20 minut.
  • Po schłodzeniu sos można dodawać do potraw.
Katarzyna Tarasiuk