Domowy sos pomidorowy - zamiast koncentratu lub ketchupu [PRZETWORY Z POMIDORÓW]
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Sos pomidorowy, zrobiony ze świeżych pomidorów, a nie koncentratu i keczupu jest nie tylko pyszny, ale też niskokaloryczny i zdrowy. Od razu poczujemy różnicę, a nasze gołąbki, pizza, spaghetti czy nawet kanapki będą z tak przygotowanym przecierem o wiele smaczniejsze.
SKŁADNIKI
- 1 kg pomidorów
- łyżeczka cukru
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
- łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sól
- 1 łyżeczka cukru
- pół łyżeczki oregano
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw musimy wyparzyć pomidory. Najlepiej naciąć je wcześniej na krzyż. Pomidory parzymy wrzątkiem około 2-3 minut, a następnie zdejmujemy z nich skórkę.
- Następnie z pomidorów usuwamy szypułki i kroimy je dość drobno. Wrzucamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu. Po około 15 minutach sos miksujemy. Następnie dodajemy oregano i inne przyprawy do smaku. Następnie gotujemy dosyć długo na małym ogniu, aż sos uzyska pożądaną przez nas konsystencję.
- Cebulę obieramy, siekamy, to samo robimy z czosnkiem. Do garnka nalewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy cebulę i czosnek. Dosypujemy oregano, szczyptę soli i dusimy przez kilka minut. Potem dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy cukrem i gotujemy pod przykryciem przez 20 minut.
- Po schłodzeniu sos można dodawać do potraw.