Co zrobić z szypułek po truskawkach? Garść pomysłów na ich wykorzystanie
Sezon na pyszne i słodkie truskawki ruszył pełną parą, więc coraz chętniej przyrządzamy dania z tymi owocami. Mało kto wie, że jadalne są także szypułki, czyli małe listki, które zazwyczaj lądują w koszu. Jak można je wykorzystać? Co zrobić z szypułek po truskawkach?
Spis treści
Czy szypułki truskawek są jadalne?
Szypułki z truskawek są jadalne. Można je jeść razem z owocami, ponieważ nie są trujące i niebezpieczne dla zdrowia. Zjadając całą truskawkę razem z małymi zielonymi listkami, nie trzeba się martwić, że coś może grozić. Wykorzystywanie szypułek jest również sposobem na generowanie mniejszej ilości śmieci.
Czy szypułka jest zdrowa?
Szypułki warto jeść, ponieważ zawierają wiele cennych dla zdrowia substancji odżywczych, witamin i minerałów. Są bogate w witaminy z grupy B, witaminę C, krzem oraz chlorofil. Związek ten skutecznie oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cukru we krwi i spowalnia procesy starzenia się organizmu. Szypułki są niskokaloryczne i mają niski indeks glikemiczny.
Co zrobić z szypułek po truskawkach?
Szypułki po truskawkach zamiast na śmietniku mogą wylądować na talerzach. Smak szypułki truskawki nie każdemu może jednak przypaść do gustu. Małe listki są twarde i łykowate, ale istnieje kilka sprawdzonych sposobów, jak wykorzystać szypułki. Jedną z nich jest dodanie szypułek po truskawkach do sałatki. Doskonale komponują się z różnymi odmianami sałat i warzywami.
Z szypułek można też zrobić oryginalny sos pesto, których zachwyci smakiem. Przyrządza się je tak samo jak klasyczne włoskie pesto, ale liście bazylii zastępuje się właśnie truskawkowymi szypułkami. Przed zblendowaniem składników szypułki warto sparzyć wrzątkiem. W ten sposób zmiękną i będą się łatwiej mielić.
Szypułki można wykorzystać jak składnik zdrowych koktajli i smoothie. Przykładem może być zielony koktajl z jarmużu lub smoothie ze szpinaku. Szypułki po truskawkach doskonale połączą się z zielonymi warzywami, dodając moc witamin i minerałów.
Szypułki z truskawek można też zasuszyć i przygotować z nich zdrowy napar. Herbatka z szypułek to naturalny lek, który pomoże w stanach zapalnych gardła i jamy ustnej. Polecana jest osobom zmagającym się z anemią, szkorbutem i kamicą żółciową.
Szypułkami z truskawek można też aromatyzować ocet, dodawać do zwykłej herbaty lub domowej lemoniady. Truskawki z szypułkami można wykorzystać do ugotowania pysznego kompotu owocowego. Listki truskawek stanowią również ciekawą i oryginalną dekorację ciast, deserów i wielu innych potraw.