Kompot truskawkowy - prosty przepis na kompot z truskawek w słoikach na zimę
2023-05-22
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Kompot z truskawek jest bardzo łatwo przygotować. Warto to zrobić, aby zimową porą móc odkręcić słoik pełen pachnącego napoju i rozkoszować się smakiem truskawek. Podajemy bardzo prosty przepis na 2 słoiki kompotu.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg truskawek
- 0,5 szklanki cukru
- 1 litr wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotuj słoiki - umyj je i wyparz.
- Truskawki umyj, odsącz i usuń szypułki.
- Z wody i cukru ugotuj syrop, gorącym zalej truskawki.
- Od razu zakręć szczelnie naczynia.
- Pasteryzuj ok. 20 minut w piekarniku lub w gorącej wodzie.
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?