Kompot truskawkowy - prosty przepis na kompot z truskawek

Kompot truskawkowy
Autor: Shutterstock Kompot truskawkowy znakomicie gasi pragnienie.
łatwy
30 min
4

Kompot z truskawek jest bardzo łatwo przygotować. Warto to zrobić, aby zimową porą móc odkręcić słoik pełen pachnącego napoju i rozkoszować się smakiem truskawek. Podajemy bardzo prosty przepis na 2 słoiki kompotu.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg truskawek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 litr wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotuj słoiki - myj je i wyparz.
  • Truskawki umyj, odsącz i usuń szypułki.
  • Z wody i cukru ugotuj syrop, gorącym zalej truskawki.
  • Od razu zakręć szczelnie naczynia.
  • Pasteryzuj ok 20 minut  w piekarniku lub w gorącej wodzie.