Zielony koktajl szpinakowo-ogórkowy
Proponujemy łatwy przepis na zdrowy koktajl szpinakowo-ogórkowy. Wśród składników pojawia się też jarmuż, którego zalety smakowe są wciąż na nowo odkrywane.
Koktajle warzywno-owocowe lub tylko warzywne to doskonałe źródło witamin i mikroelementów. Ich przygotowanie polecamy zwłaszcza tym osobom, które warzywa i owoce w swojej naturalnej postaci "kłują w zęby". Niektórym osobom łatwiej jest wypić szklankę lub dwie pożywnego i smacznego koktajlu niż zjeść zalecane przez dietetyków pięć porcji warzyw. Warto w takiej sytuacji zainwestować w wyciskarkę wolnoobrotową, która pozwala zachować więcej witamin niż klasyczna sokowirówka lub blender.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 pęczek szpinaku
- 2 garści jarmużu
- 1 zielone jabłko
- 1 ogórek
- 1 gruszka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze.
- Możesz doprawić solą i dolać wody, jeśli koktajl wyjdzie za gęsty. Smacznego!