Bób kiszony i konserwowy. 2 sprawdzone przepisy na przetwory z bobu na zimę
Bób najczęściej jada się po ugotowaniu jako pyszną i zdrową przekąskę. Można też przyrządzić z niego smakowite i aromatyczne dania. Jednak mało kto wie, że z bobu robi się doskonałe przetwory. Kiszony czy konserwowy bób smakuje rewelacyjnie. Jak więc go zrobić? Poznajcie sprawdzone przepisy na przetwory z bobu.

Spis treści
Bób to samo zdrowie
Bób jest rośliną strączkową, która wyróżnia się zawartością wielu składników odżywczych. Jest źródłem błonnika, białka roślinnego, kwasu foliowego oraz minerałów jak sód, żelazo, miedź i magnez. Bób pomaga wyregulować ciśnienie krwi i zmniejszyć poziom złego cholesterolu. Pozytywnie wpływa na pracę układu krążenia. Powinny go spożywać osoby zmagające się z anemią. Jest pomocny w odchudzaniu, ponieważ zmniejsza chęć do podjadania i na długo daje uczucie sytości.
Jakie przetwory zrobić z bobu?
Przepisy na przetwory z bobu zdobywają coraz więcej fanów. Najpopularniejsze weki z bobem w roli głównej to konserwowane i kiszone ziarna. Receptury nie są skomplikowane, przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a efekt smakowy przechodzi najśmielsze oczekiwania. Bób w zalewie zyskuje ciekawy smak, a dzięki kiszeniu czy konserwowaniu można go jeść nawet w zimie.
Jak zrobić przetwory z bobu?
Przepisy na kiszony czy konserwowy bób są łatwe. Nawet jeżeli nie macie doświadczenia w robieniu weków na zimę, poradzicie sobie śpiewająco. Do przetworów z bobu używa się łatwo dostępnych składników. Oprócz bobu trzeba zaopatrzyć się w gorczycę, chrzan, czosnek, koper i kmin rzymski. Bób wzbogaci dodatek ziaren kolendry, czarnego lub kolorowego pieprzu, pokrojona w krążki cebula lub szalotka czy drobno posiekana papryczka chili.
Bób na przetwory należy najpierw ugotować, przepłukać zimną wodą i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Bób konserwowy zalewa się gorącą zalewą z wody, octu i przypraw. Z kolei bób kiszony zalewa się wodą z solą. Proporcje wynoszą 1 łyżka soli na 1 litr wody.
Konserwowy bób trzeba zapasteryzować. Proces ten pozwoli zachować jego smak na dłużej. Bób kiszony jest gotowy do jedzenia po kilku dniach. Jednak jeżeli słoiki przygotowywane są z myślą o zapasach na zimę, je także warto zapasteryzować.
Bób kiszony – przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 kg ugotowanego bobu
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka ziaren gorczycy
- kawałek korzenia chrzanu
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- gałązki kopru
zalewa:
- 4 szklanki wody
- 1 łyżka soli
Przygotowanie:
1. Ugotowany i ostudzony bób przełożyć do wyparzonych i osuszonych słoików. Wsypać gorczycę i kmin rzymski. Włożyć gałązki kopru i obrane ząbki czosnku.
2. Wlać wodę wymieszaną z solą w proporcji 1 łyżka na 1 litr. Mocno zakręcić słoiki.
3. Odstawić na kilka dni, a po otwarciu przechowywać w lodówce.
4. Bób kiszony jest gotowy do jedzenia po kilku dniach.
Bob konserwowy – przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 kg ugotowanego bobu
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka ziaren gorczycy
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- kawałek korzenia chrzanu
- gałązki kopru
zalewa:
- 4 szklanki wody
- 100 ml octu spirytusowego
- 1 łyżka cukru
- 3/4 łyżki soli
Przygotowanie:
1. Do rondelka wlać wodę i ocet. Wsypać cukier i sól. Zagotować.
2. Ugotowany i ostudzony bób przełożyć do wyparzonych i osuszonych słoików. Wsypać gorczycę i kmin rzymski. Włożyć gałązki kopru i obrane ząbki czosnku.
3. Wlać gorącą marynatę i mocno zakręcić słoiki, a następnie zapasteryzować.
4. Odstawić do ostygnięcia. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Zobacz galerię i dowiedz się, jak ugotować bób.