Beszamel poleca książkę „Mięso mielone”. Dowiedz się, dlaczego warto ją kupić?

2018-09-25 9:15

Mięso mielone można przygotować na 100 (albo i więcej) różnych sposobów, dlatego w ciągu ostatnich lat – kojarzone kiedyś z tradycyjnym kotletem, nudnym klopsem i mdłymi pulpetami – zrobiło prawdziwą karierę. Kebaby, hamburgery, lazanie, zapiekanki, spaghetti, krokiety, pieczenie, pierożki – w tych i w dziesiątkach innych potraw wykorzystuje się je jako podstawę lub dodatek. Jego atrakcyjność wiąże się też z tendencją do oszczędnego gospodarowania. Ważne są również walory smakowe i łatwość, z jaką można przygotowywać z niego szybkie i na ogół nieskomplikowane dania, które mogą być gotowane, duszone, pieczone i smażone.

Mięso mielone na 100 sposobów
Autor: Archiwum Mięso mielone na 100 sposobów

W książce „Mięso mielone” proponujemy bardzo urozmaicony jadłospis. Zaczynamy od dań na niewielki głód, a więc tatar w kilku odsłonach, kofty, kebabczeta, a potem przepisy na kotlety z przeróżnymi dodatkami, zrazy, klopsy i pieczenie w cieście, burgery czy cepeliny. Podpowiadamy, jak kupować mięso – zmielone czy do mielenia. Radzimy, jaką maszynkę do mielenia kupić, by służyła przez długie lata, oraz jak w niej ostrzyć noże, czyścić sitka itd.

Piszemy o tajnikach udanego smażenia, duszenia, grillowania i pieczenia mięsa mielonego. Pokazujemy, jak z prostych potraw codziennej kuchni dzięki oryginalnym przyprawom i dodatkom można przyrządzić coś nietypowego, a pełnego smaku. 

Ponadto 100 przepisów na tatar (befsztyk tatarski), kotlety, pulpety, klopsiki i kuleczki, klopsa, pieczeń, roladę, terriny i pasztety, gołąbki i dolmy (dolmades), domowe burgery i fit burgery, zapiekanki, np. pastitsio, musaka, potrawki.

PRZEPISY Z KSIĄŻKI „MIĘSO MIELONE”:

Hit ze Szwecji, czyli köttbullar 

Kotlety mielone z farszem grzybowym

Rybne pulpeciki

Pierożki samosa

Zapiekane ziemniaki 

Zapiekanka bobotie

Klops z makaronem owinięty bakłażanem

Krupnik z pulpetami