Barwne toasty - kilka pomysłów na cudownie kolorowe drinki

2020-11-11 10:17 redakcja
Barwne toasty - kilka pomysłów na cudownie kolorowe drinki
Autor: Shutterstock Smaczne i bardzo kolorowe drinki na karnawałowe przyjęcia.

Noworoczne i karnawałowe toasty mogą odurzać nie tylko wyszukanymi smakami i aromatami, ale również... bajecznymi kolorami. Podpowiadamy, jak przygotować kolorowe i bardzo efektowne drinki, które z pewnością zachwycą gości mniejszych i większych przyjęć. 

Owoce w rumie

Pękate kielichy na wysokich nóżkach to znakomite naczynia do napojów ponczowych z owocami.

Składniki:

30 ml ciemnego rumu

10 ml białego rumu

30 ml soku z marakui

30 ml soku z ananasa

30 ml soku pomarańczowego

lód

4 łyżki dowolnych owoców

Jak to zrobić?

Rum i soki owocowe wymieszać w shakerze z lodem i przelać przez sitko do kieliszków. Wrzucić kawałki owoców

Wódka z pepermintem

Miętowe zielone drinki będą się kusząco prezentować w niskich szklankach ze ściankami rozszerzającymi się ku górze.

Składniki:

30 cytryna w plasterkach i sok z jednej cytryny

40 ml wódki

40 ml syropu miętowego

tonik

Jak to zrobić?

Sok z cytryny, wódkę i syrop wymieszać, wlać do szklanek i uzupełnić tonikiem. Dodać świeże plastry cytryny, kostki lodu i liście mięty.

Cytrynowy Creme Frape (na osobę)

Szykowne, strzeliste kieliszki podkreślą smakowity wygląd lodowo-mlecznych napojów układanych warstwowo.

Składniki:

kulka lodów cytrynowych

kulka lodów pomarańczowych

tłuczony lód

30 ml cointreau

40 ml mleka

30 ml soku z limonki

kilka kropli soku pomarańczowego

Jak to zrobić?

Do kieliszków włożyć tłuczony lód, następnie lody owocowe. Uzupełnić wymieszanymi płynnymi składnikami.

Gold Kiss

Orzeźwiający drink został rozlany do ozdobnych szklanek z grubego szkła przystrojonych kawałami arbuza.

Składniki:

kulka lodów waniliowych

10 ml brandy

20 ml ajerkoniaku

10 ml cointreau

60 ml słodkiej śmietanki

kilka małych kawałków arbuza bez pestek

Jak to zrobić?

Lody włożyć do szklanki. Wlać wymieszane w shakerze brandy, ajerkoniak, cointreau i śmietankę. Przybrać bitą śmietaną oraz pokrojonym arbuzem.

Kiwi z szampanem (na osobę)

Koktajle z dodatkiem szampana i win musujących podano w kielichach o wysokich ściankach i zaopatrzono w dekoracyjne metalowe mieszadełka.

Składniki:

cytryna

40 ml likieru z kiwi

owoce kiwi pokrojone w plasterki

dobrze schłodzony szampan lub wino musujące

Jak to zrobić?

Sok wyciśnięty z połowy cytryny oraz likier wlać do kieliszka, zamieszać. Następnie włożyć plasterki kiwi i uzupełnić szampanem.