
Drinki na Sylwestra - Rusty nail
Drink dla tych, którzy lubią whisky, ale nie zawsze w czystej postaci. „Zardzewiały gwóźdź” należy do drinków, które weszły do barowej klasyki. Powstał w Nowym Jorku, w latach 50. XX w. Oparł się najróżniejszym modom i trzyma się świetnie. Drugi składnik - Drambuie, to likier na bazie mieszanki szkockich whisky, miodu wrzosowego i wyciągu z ziół.
Składniki Rusty Nail:
- 45 ml szkockiej whisky
- 45 ml Drambuie
- plasterki pomarańczy
- lód
Do szklanki wsypujemy lód, wlewamy whisky i likier Drumbuie, dekorujemy plasterkiem pomarańczy. Drink na Sylwestra jak widać jest szybki i łatwy w przygotowaniu, a o to przecież chodzi.

Cosmopolitan
Cosmopolitan, w skrócie nazywany Cosmo zyskał sławę dzięki bohaterkom słynnego serialu „Sex & the City”. Mimo, że Cosmopolitan jest drinkiem powstałym niedawno, szybko wszedł do barowej klasyki. Dzięki swojej rubinowej barwie i słodyczy, ten short drink uchodzi za kobiecy. Ale uwaga! Ma swoją moc i bywa bardzo zdradliwy…
Składniki Cosmopolitan:
- 40 ml wódki
- 15 ml triple sec
- 15 ml świeżego soku z limonki
- 30 ml soku z żurawiny
Wszystkie składniki Cosmopolitan dokładnie mieszamy w shakerze przez kilkanaście sekund. Następnie przelewamy do schłodzonego kostkami lodu (przed wlaniem drinka kostki wyrzucamy) kieliszka do koktajli lub Martini.

Caipirinha
Caipirinha to drink o zróżnicowanym smaku słodko – kwaśnym, na bazie Cachaca – mocnej brazylijskiej wódki z fermentowanego soku trzcinowego. Cachaca'ę można zastąpić zwykłą wódką.
Składniki Caipirinha:
- 40 ml Cachaca (lub zwykłej wódki)
- Pół limonki pokrojonej w łódki
- Cukier trzcinowy
- Kruszony lód
Do szklanki wrzucamy limonkę, cukier i miażdżymy. Przekładamy do shakera, dodajemy kruszony lód i wódkę. Wstrząsamy kilka razy tak by wymieszać składniki. Przelewamy do szklanki i Caipirinha gotowa!

Bellini
Sylwester to szampan. Pity przede wszystkim o północy. Ale wcześniej lub później możemy przygotowywać też z niego pyszne drinki. Na przykład bardzo popularny Bellini.
Składniki Bellini:
- szampan lub wino musujące
- 6 brzoskwiń
- kilka świeżych malin lub sok z malin
- odrobina cukru pudru
- kilka kropel soku z cytryny
Brzoskwinie dokładnie miksujemy (ze skórką). Proporcje koktajlu to: 1/4 musu z owoców i 3/4 szampana. Następnie dodajemy odrobinę cukru pudru, kilka kropel soku z cytryny i maliny (lub sok malinowy) – Bellini zyskuje wtedy swój lekko różowy kolor. Tak przygotowany drink przelewamy do schłodzonego kieliszka do koktajli.

Mojito
Mojito, to chyba najbardziej popularny drink na imprezach, mimo, że nie należy do najnowszych. Pochodzi z Kuby, bazą jest biały rum, a przepadał za nim sam Ernest Hemingway.
Składniki Mojito:
- gałązki mięty
- brązowy cukier
- limonka (pokrojona w ósemki)
- kruszony lód
- woda gazowana
- 40 ml białego rumu
Do wysokiej szklanki wkładamy gałązki mięty, kilka kawałków limonki, brązowy cukier i miażdżymy. Dosypujemy prawie do pełna kruszony lód, wlewamy rum i uzupełniamy wodą gazowaną. Mojito gotowe!