Aromatyczna i energetyczna flat white. To więcej niż kawa z mlekiem
Ten tydzień zaczynamy świętem. Google właśnie ogłosił, że poniedziałek jest dniem flat white. Ta pyszna i aromatyczna kawa z dodatkiem mleka dodaje energii i pobudza do działania. Oferuje ją prawie każda kawiarnia. Łatwo i szybko można ją też zrobić w domu. Poznajcie historię tej pysznej kawy i zobaczcie, jak zrobić doskonałą domową flat white.
Spis treści
- Skąd pochodzi flat white?
- Z czego przygotować flat white?
- Jak zrobić flat white?
- Flat white – przepis krok po kroku
Skąd pochodzi flat white?
Aromatyczna kawa z mlekiem o nazwie flat white pochodzi z Antypodów. To właśnie tam na przełomie lat 80. i 90. XX wieku powstała przez przypadek w jednej z tamtejszych kawiarni. Załamany barista, który nie mógł spienić zbyt chudego mleka, poddał się podał kawę z delikatną pianką. Serwując ją do stolika, nazwał kawę „flat white”. Określenie było nawiązaniem do innych nazw kawowych napojów. Espresso to „short black”, a w wersji przedłużonej nazywa się je „long black”. Smak kawy i nazwa okazały się strzałem w dziesiątkę. Napój szybko podbił podniebienia mieszkańców Australii i Nowej Zelandii. Kawa zdobyła także uznanie w wielu krajach na całym świecie.
Od 11 marca 2011 roku nazwa „flat white” została wpisana do słownika Oxford Dictionary. Dziś mija trzynaście lat od tego wydarzenia. Właśnie dlatego Google postanowił przypomnieć o tym dniu. Święto płaskiej kawy z mlekiem najlepiej uczcić filiżanką aromatycznej flat white.
Z czego przygotować flat white?
Pochodzącą z Australii płaską białą kawę robi się ze składników, które są łatwo dostępne bez względu na porę roku. Kawosze na pewno mają je w domu i mogą zrobić białą kawę o głębokim smaku nawet zaraz.
Aby zrobić domową flat white, potrzebne są tylko dwa składniki. Kawa składa się ze świeżo zaparzonego espresso oraz lekko spienionego mleka. Do flat white można wykorzystać mleko krowie, ale sprawdzi się tez napój roślinny.
Jak zrobić flat white?
Flat white ma głęboki i intensywny smak. Przepis na pyszną mleczną kawę nie jest skomplikowany. Warto jednak pamiętać, że w przypadku tego rodzaju kawy ważne są proporcje. Płaską białą podaje się w filiżankach o pojemności około 150 ml, które należy podgrzać. Dzięki temu kawa dłużej utrzyma swoją temperaturę. Mleko, którym uzupełnia się espresso, powinno być podgrzane do około 70 stopni C i należy je jedynie delikatnie spienić.
Jak więc przygotować aromatyczną flat white? Dwie filiżanki pysznej kawy robi się błyskawicznie. Już po kilku minutach można rozkoszować się jej głębokim smakiem. Tę doskonałą kawę można przygotować w ekspresie ciśnieniowym lub przelewowym. Przyda się także spieniacz do mleka.
- 1. krok – podgrzanie filiżanek
- 2. krok – spienienie mleka
- 3. krok – przelanie espresso do filiżanek i uzupełnienie delikatną mleczną pianką
Doskonałą kawę z mlekiem można wzbogacić syropem karmelowym lub czekoladowym. Należy wlać go na samo dno filiżanki, zanim trafi do niej świeżo zaparzone gorące espresso i lekka mleczna pianka.
Flat white – przepis krok po kroku
Składniki:
- 120 ml świeżo zaparzonego espresso
- 240 ml gorącego mleka
Przygotowanie:
1. Filiżanki podgrzać.
2. Mleko delikatnie spienić.
3. Espresso rozlać do filiżanek.
4. Uzupełnić spienionym mlekiem.
5. Podawać od razu.
Zobacz galerię i poznaj sprawdzone przepisy na pyszne mrożone kawy. Poniżej znajdziesz także quiz o aromatycznej kawie.