Tak witano nowy rok 100 lat temu. Zaskakujące przedwojenne menu na sylwestra
Dzisiejsze zabawy sylwestrowe w niczym nie przypominają balów, jakie odbywały się sto lat temu. Panie w sukniach balowych i panowie we frakach spotykali się w wielkich salach lub ekskluzywnych restauracjach, aby wspólnie przywitać nowy rok. Podczas sylwestrowych przyjęć w latach 30. XX wieku nie mogło zabraknąć pysznych potraw i oryginalnych przekąsek. Jakie dania królowały na polskich sylwestrach prawie sto lat temu?
Sylwester w przedwojennej Polsce
Zwyczaj witania nowego roku narodził się nie tak dawno, bo na przełomie XIX i XX wieku. Huczne pożegnanie starego roku obchodziło się głównie w bogatych domach, a na bal lub przyjęcie w restauracji mogli pozwolić sobie tylko najzamożniejsi Polacy. Sale balowe przystrajano kwiatami, a zabawę uświetniała muzyka na żywo.
W latach 30. XX wieku na przyjęcia w ekskluzywnej restauracji czy bale udawali się bogaci mieszkańcy. Wśród gości pojawiali się profesorowie, urzędnicy czy sędziowie wraz z małżonkami. Na zabawę w lokalu przybywali prezesi i generałowie Wojska Polskiego. Na balach bawiła się więc śmietanka przedwojennej Polski, którą było stać na tak kosztowy wydatek. Ubodzy mieszkańcy świętowali na ulicach i we własnych domach.
Sylwestrowe menu sprzed 100 lat
Polacy, którzy zdecydowali się witać nowy rok w restauracjach, mogli skosztować wyjątkowych potraw. Co jadano w czasie sylwestrowych przyjęć? Na stołach królowało wiele przysmaków. Niektóre znane są do dziś, ale o większości mało kto pamięta lub w ogóle ich nie zna.
Na balach i przyjęciach serwowano kaczkę z jabłkami i zająca w śmietanie. Popularnością cieszyły się kruche i delikatne kotlety z pulardy, czyli młodej nierozwiniętej kury. Polacy raczyli się szparagami w sosie holenderskim, sałatką Olivier oraz potrawami z drobiu z dodatkiem hiszpańskiego wina malaga. Bażant, perliczka czy indyk były szczególnie cenione. Dania z dziczyzny doprawiano aromatycznym angielskim sosem cumberland. Wyjątkowym przysmakiem był majonez z łososia z dodatkiem galarety podawany z sałatką jarzynową i kaparami.
W czasie sylwestrowych bali i przyjęć nie mogło zabraknąć deserów. Jednym z nich była melba z ananasem. Oryginalny przepis na ten lodowy deser znany i lubiany jest do dziś. Chętnie jadano lody z owocami i krem z truskawkami.
Pożegnanie starego i powitanie nowego roku świętowano w towarzystwie znakomitych alkoholi. Dostępny był nie tylko francuski szampan, wina i wódka. Można było skosztować trunków z Hiszpanii, Francji i Węgier. Podczas wznoszenia toastów wróżono z bąbelków w kieliszkach pełnych szampana. Odpowiednie ich ułożenie wskazywało na pomyślność lub kłopoty w nadchodzącym roku.
Poniżej znajdziesz przepisy na pyszne drinki i koktajle z szampanem i winem musującym. Swoją wiedzę o drinkach możesz sprawdzić, rozwiązując quiz.