Szparagi z sosem holenderskim – prosty i sprawdzony przepis!
Szparagi w sosie holenderskim to jedno z najpopularniejszych dań ze szparagów. Wyśmienita potrawa z pewnością przypadnie do gustu osobom lubiącym smaki delikatne, ale nie pozbawione wyrazistości
To, jak będą smakowały szparagi, w dużej mierze zależy od przyrządzenia sosu holenderskiego. Ten pyszny dodatek do szparagów ma słonawy smak. Podaje się go na gorąco do potraw z jaj, ryb i warzyw. Ma konsystencję emulsji, którą uzyskuje się w wyniku połączenia jajek, tłuszczu i płynów. Sos holenderski najlepiej przygotować tuż przed podaniem, inaczej na powierzchni pojawi się twarda skórka. Żeby do tego nie dopuścić, sos należy przechowywać w termosie lub garnku szczelnie nakrytym folią albo pergaminem posmarowanym masłem.
SKŁADNIKI
- 2 pęczki szparagów
- 4 żółtka
- 120 g masła
- 125 ml białego wytrawnego wina (można je zastąpić 1 łyżką octu winnego wymieszanego z wodą)
- 125 ml wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- gałka muszkatołowa
- sól i biały pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W małym garnku zagotowujemy wino z wodą. Doprawiamy solą, białym, świeżo zmielonym pieprzem i startą gałką muszkatołową. Całość gotujemy na małym ogniu, aż płyn odparuje do połowy pierwotnej objętości.
- Tak przygotowaną podstawę sosu studzimy, żeby dodawane żółtka nam się nie ścięły. Dodajemy żółtka. Garnek wstawiamy do większego garnka z zagotowaną wodą (tzw. wodna kąpiel).
- Trzepaczką ubijamy żółtka z kolejno dodawanymi kawałkami masła, tak długo, aż sos zgęstnieje i zbieleje. Dodajemy sok z cytryny i całość doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy sos holenderski przecieramy przez sito, by jego konsystencja stała się jedwabista.
- Szparagi cienko obieramy, ściągając skórkę od główki w dół. Zdrewniałe końce odłamujemy lub odcinamy. Opłukujemy zimną wodą. Związujemy w pęczki. Szparagi gotujemy, stawiając je w garnku pionowo, tak aby główki warzywa wystawały ponad powierzchnię wody. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem cukru około 20, 30 minut.
- Ugotowane szparagi wyjmujemy z garnka i osączamy. Układamy na półmisku i polewamy gorącym sosem holenderskim. Część sosu zawsze podajemy oddzielnie w sosjerce.