Gadżety kulinarne w PRL-u
Gotowanie w epoce Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej było wyjątkowo kreatywne. Chociaż w sklepach ciągle brakowało wielu podstawowych produktów, Polacy starali się gotować smacznie i z tego, co akurat „rzucono” do sklepów. Pomocą służyły gadżety, o których dziś mało kto pamięta lub zostały wyparte przez nowoczesne urządzenia AGD.
Jakie kuchenne gadżety były popularne w PRL-u? Przygotowanie przetworów z wiśni ułatwiała drylownica, dzięki której prosto i szybko usuwano pestki z owoców. Prodiż był niezastąpionym urządzeniem do wypieku ciast i domowych pasztetów, a w zmywaniu brudnych naczyń pomagał płyn Tip Top. Bidon do herbaty był obowiązkowym wyposażeniem szkolnej śniadaniówki. To tylko niektóre akcesoria kuchenne z PRL-u.
Quiz o kuchennych gadżetach w PRL-u
Pamiętacie, jak gotowało się za komuny? A może niektórych sprzętów z tamtej epoki jeszcze używacie? Jeżeli tak, ten quiz sprawi wam wielką frajdę. Spróbujcie odpowiedzieć na dziesięć pytań i zgarnijcie max punktów. Ci, którzy mają mniej niż czterdzieści lat będą musieli się trochę nagłowić, zanim zaznaczą odpowiedź.
Poniżej znajdziecie także galerię z hitowymi przepisami z epoki PRL-u, które do dziś są popularne.