9 przepisów na przetwory z wiśni + bonus
Wiśnie to owoce, które chętniej jadamy w przetworach niż na surowo, gdyż wielu osobom nie odpowiada ich kwaskowaty smak. Ale sprawdza się on doskonale w dżemach, konfiturach, sokach i syropach, bo wystarczy niewielkie dosłodzenie, by wiśnie zmieniły się w ambrozję. Zobacz, jakie przetwory warto zrobić w sezonie na wiśnie.
Wiśnie to owoce nie tylko pełne smaku, ale też zdrowotnych zalet. Większość z nas nie przepada za jedzeniem ich na surowo, ze względu na ich kwaskowy smak, za to chętnie robimy z nich przetwory. I bardzo dobrze, bo domowy dżem wiśniowy czy konfitura z wiśni nie mają sobie równych. Gdy na dworze zaczynają się jesienne i zimowe szarugi filiżanka herbaty z konfiturami wiśniowymi zdecydowanie poprawia nam nastrój. Z wiśni można też przygotować kompot, wyborną nalewkę, syrop i sok.
Zobacz nasze najlepsze przepisy na przetwory z wiśni i zamknij smak dojrzałych wiśni w słoiku lub butelce.
Zobacz wideo i dowiedz się więcej o właściwościach wiśni