Obiad na niedzielę: co ugotować? 4 sprawdzone przepisy!
Obiad na niedzielę - nie wiesz co ugotować? Nie tylko ty masz ten problem! Z nami będzie łatwiej - wykorzystaj nasze propozycje dań na niedzielny obiad!
Spis treści
Obiad na niedzielę - tradycyjnie czy nowocześnie?
Niedzielny obiad to często jedyny większy posiłek, podczas którego spotyka się cała rodzina. Obiad na niedzielę powinien więc dogodzić gustom wszystkich, być bardziej odświętny niż codzienny posiłek, czasem też dostarczyć nam nowych wrażeń smakowych. Podpowiadamy, co i jak ugotować na obiad na niedzielę.
Dla wielu osób niedziela to okazja, by ugotować coś, co wymaga większego wysiłku i dłuższego czasu przygotowania. Czasem niedziela to jedyny dzień w tygodniu, gdy nie gotujemy i nie jemy w pośpiechu, mamy też czas na eksperymenty w kuchni - na wypróbowanie nowych przepisów, na przygotowanie dań, których nie mamy ich w swoim kulinarnym repertuarze.
To także moment powrotu do dań tradycyjnych - smaków rodzinnego domu - tęsknią za tym szczególnie osoby, na co dzień jadające na mieście, albo w barach i barkach w pobliżu miejsca pracy, bo jak wiadomo repertuar kulinarny w tych miejscach jest często bardzo ograniczony. Znudzeni kebabem, kurczakami czy zupkami do podgrzania w mikrofalówce z pobliskiego marketu, pragniemy często poczuć smak domowego rosołu czy zjeść porządny kawałek mięsa lub ryby.
I chyba wszyscy lubimy zasiąść z bliskimi przy stole i wspólnie delektować się niespiesznym posiłkiem.
Dania jakie wybierzemy na obiad na niedzielę powinny być lubiane/akceptowane przez wszystkich - lub choćby większość biesiadników - chyba, że lubimy dogodzić pojedynczym osobom i przygotować dla nich coś specjalnego bo nie lubią mięsa/ryby/zupy ogórkowej. Nie ma w tym niczego nagannego, o ile nie stanie się to narzędziem zmieniającym przyjemność gotowania naszego domowego kucharza w mękę. Dlatego warto ustalić menu niedzielnego obiadu wspólnie - najlepiej już w piątek, by istniała możliwość swobodnego zrobienia zakupów.
Obiad na niedzielę: propozycje redakcji
Zupa na niedzielny obiad - jeśli nie rosół, to co? Wiosna za oknami, więc chęć na zjedzenie czegoś lżejszego, zielonego coraz większa. Tym bardziej, że na straganach kuszą już nowalijki w rozsądnych cenach. Młode buraczki, czyli botwinka, to pyszny składnik wielu potraw - na ciepło i na zimno. Na ten niedzielny obiad proponujemy klasyczną botwinkę
Botwinka: wiosenna odmiana barszczu
A na drugie danie proponujemy tym razem cevapcici. To specjalność kuchni bałkańskiej, aromatyczne i oryginalne, mają tę zaletę, że gdy pogoda nie dopisze - zrobimy je z powodzeniem na patelni grillowej. Jeśli zaś uda sie rozpocząć sezon grillowy - doskonale będą smakowały prosto z grilla.
Przepis na podłużne klopsiki cevapcici - pyszne danie z wołowiny
Sezon naszparagi można już uznać za otwarty. Świeże i dobrej jakości szparagi kupimy w większości supermarketów za przystępną cenę. Szczęśliwcy mieszkający na południowym zachodzie Polski być może mają już pyszne młodziutkie szparagi w ogródku. A więc do dzieła. Przypominamy - szparagi są bardzo, bardzo zdrowe, a sezon na nie krótki - wykorzystajmy go do maksimum!
Sałatka ze szparagów z wędzonym kurczakiem i truskawkami - jak zrobić?
Jeśli jeszcze macie chęć na wiosenne nowalijki to przypominamy - jest rabarbar! Ta nieco zapomniana kulinarnie roślina od 2-3 sezonów przeżywa renesans. Z rabarbaru robimy dżemy i przeciery, chutneye, ale przede wszystkim pyszne i łatwe do przygotowania ciasta. Podajemy prosty przpeis na placek z rabarbarem - a w bonusie jeszcze jeden w materiale wideo.
Ciasto z rabarbarem: biszkoptowy placek z kawałkami rabarbaru + WIDEO
Smacznego!