Kebab - jak przygotować go w domu?

Kebab - jak przygotować go w domu?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Dzięki temu, że mięso na kebab pieczone jest na pionowym rożnie, staje się mocno podpieczone i soczyste ale nie tłuste.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kebab to potrawa kuchni tureckiej, która przypadła do gustu Polakom. Danie charakteryzuje się dodatkiem baraniny, cielęciny lub mięsa drobiowego pieczonych na pionowym rożnie a następnie skrawanego na małe kawałki i podawanego w plackach pity lub tortilli z dodatkiem warzyw i sosów. Sprawdź, jak przygotować go w domu.

Przeczytaj także: Jak zrobić pyszny kebab w domu - rady Agaty Wojdy

Składniki

  • 2 filety z kurczaka

  • przyprawa do kebaba

  • 1/2 szklanki oliwy

  • 2 ogórki (mogą być konserwowe)

  • 2 pomidory

  • sałata lodowa

  • ser feta

  • oliwki

  • placki tortilli

  • Sos jogurtowo-czosnkowy: duży jogurt naturalny, 5 ząbków czosnku, bazylia, tymianek, oregano, sól, pieprz

  •  Sos pomidorowy: przecier pomidorowy, oliwa, bazylia, cukier, papryczka chilli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Filety opłukać, wyczyścić i pokroić w paski. Obsypać przyprawami i namoczyć w 4 łyżkach oliwy. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny.

  • Czosnek wycisnąć do jogurtu, dodać posiekane zioła, sól i pieprz. Wymieszać i odstawić do lodówki.

  • Przecier wymieszać z cukrem, bazylią i papryczką chilli dodać oliwę, odstawić.

  • Warzywa pokroić w kostkę. Sałatę podzielić na mniejsze części.

  • Kurczaka usmażyć na tłuszczu.

  • Placki tortilli podgrzać w piekarniku (lub na patelni). Mięso i warzywa ułożyć na ciepłych plackach. Polać sosem jogurtowym i pomidorowym. Dodać pokrojoną fetę i oliwki. Placki zawinąć tak by jeden z brzegów był otwarty. Smacznego.

Dzięki temu, że mięso na kebab pieczone jest na pionowym rożnie, staje się mocno podpieczone i soczyste ale nie tłuste. Swój ciekawy smak kebab zawdzięcza przyprawom, którymi jest doprawiany. Są to: bazylia, tymianek, oregano, kolendra i wiele innych. Najlepiej użyć do zamarynowania mięsa świeżych ziół, ale można również wykorzystać kupioną w sklepach mieszankę przypraw specjalnie przygotowaną do tego rodzaju dań.

Ocena: 3,1