Jak długo sałatka jarzynowa nadaje się do jedzenia? To cię zaskoczy!
Sałatka jarzynowa króluje w każde święta i na każdej uroczystości. Trudno bez niej wyobrazić sobie imprezowy stół. Zazwyczaj robimy jej za dużo. A potem zadajemy sobie pytanie, ile może stać w lodówce sałatka jarzynowa? Jak długo jest zdatna do spożycia? Odpowiadamy na te pytania i radzimy, jak uniknąć zatrucia nieświeżą sałatką jarzynową.
Spis treści
- Dlaczego sałatka może zaszkodzić?
- Do kiedy należy spożyć sałatkę jarzynową?
- Jaką sałątkę jarzynową można przechowywać dłużej?
- Galeria: Sałatki jarzynowe - klasyczna i 13 innych, sycących i smacznych przepisów
Nie nadarmo się mówi, że jeśli po sutym przyjęciu coś wam zaszkodziło, to na pewno była to sałatka jarzynowa. Ten przysmak jest jadalny, tylko, gdy jest świeży. Niestety wiele osób wciąż popełnia ten sam błąd. Ze względu na konieczność pokrojenia warzywa w elegancką kostkę, sałatkę przygotowują z wyprzedzeniem. Pół biedy, gdy została przyrządzona dzień wcześniej. Gorzej, gdy została speparowana przed 48 godzinami. Dlaczego? Tajemnica tkwi w jej składzie. Z jego powodu sałatka jarzynowa to potrwa o krótkim terminie przydatności do spożycia. I nie przedłuży go nawet przechowywanie w lodówce!
Dlaczego sałatka może zaszkodzić?
Sałatka jarzynowa do gotowane warzywa, jajka, czasem mięso oraz majonez. Dzisiaj raczej nie przygotowuje się sałatki z majonezu na surowych żółtkach, który mógł być zmorą już w 10 minut po przygotowaniu. Przypomnijmy, że surowe jajko zazwyczaj jest skażone bakteriami Salmonelli. Jajka, które kupujemy w sklepach obowiązkowo poddawane są naświetleniu promieniami UV. Ta częstotliwość fali świetlnej zabija bakterie na powierzchni skorupek. Niestety nie ma pewności co do tego, jeśli kupujecie jajka "od babci".
Już sam dodatek gotowanych jajek przyspiesza procesy gnilne w sałatce. Gotowane jajka bez skorupek nadają się spożycia tylko przez 48 godziny. Jednak najgorszym dodatkiem jest surowa cebula. W środowisku sałatki cebula fermentuje w zastraszającym tempie. Wystarczy, że sałatkę wyjmiecie z lodówki i pozostawicie na 4-6 godzin w temperaturze pokojowej, zatrucie sałatką gotowe.
Do kiedy należy spożyć sałatkę jarzynową?
Przepisy sanitarno-higieniczne są w tym względzie stanowcze. Sałatka jarzynowa jest zdatna do spożycia w ciągu 48 godzin od przygotowania. I zawsze należy ją przechowywać w lodówce w temperaturze 3-5°C.
Jaką sałątkę jarzynową można przechowywać dłużej?
Procesy gnilne wewnątrz sałatki spowalnia brak jajek. Jeśli chcecie sałatkę przechowywać nieco dłużej, lepiej dodać do niej zamiast kiszonych, marynowane w occie warzywa (ogórki, grzybki, śliwki lub gruszki). Im bardziej kwaśne środowisko tym mniejsze szans na rozwój bakterii gnilnych. Te mikroby nie tolerują kwasów. Dlatego warto również do majonezu dodać nieco musztardy lub po prostu octu.