Niebanalny patison - 9 fajnych pomysłów, jak wykorzystać patisony w kuchni
Pattisony to warzywa obok których nie można przejść obojętnie. Nie są w Polsce bardzo popularne, ale zawsze zwracaj uwagę swoim niesamowitym kształtem. Ale jak już rzucimy na nie okiem i zachwycimy się wyglądem warto przyjrzeć się tym mini statkom kosmicznym nieco bliżej, bo są smaczne, wartościowe odżywczo i dają sporo możliwości do kulinarnych eksperymentów.
Patison przyciąga wzrok swoim kształtem. Ten południowoamerykański kuzyn dyni przypominający swoim wyglądem statek kosmiczny jest pożywnym i smacznym warzywem. Jego delikatny miąższ bogaty jest w witaminę C, B1, B2, a także wapń, fosfor, żelazo, magnez i karoten. Poza tym owoce patisona nie kumulują metali ciężkich, są lekkostrawne i regulują przemianę materii. Prawda, że patisony mają same zalety? Dlatego warto wpleść je w codzienne letnie meny. Późne lato i jesień to najlepszy sezon na te warzywa. Co z nich zrobić? Podpowiadamy!