Niebanalny patison - 9 fajnych pomysłów, jak wykorzystać patisony w kuchni

2022-08-02 9:55

Pattisony to warzywa obok których nie można przejść obojętnie. Nie są w Polsce bardzo popularne, ale zawsze zwracaj uwagę swoim niesamowitym kształtem. Ale jak już rzucimy na nie okiem i zachwycimy się wyglądem warto przyjrzeć się tym mini statkom kosmicznym nieco bliżej, bo są smaczne, wartościowe odżywczo i dają sporo możliwości do kulinarnych eksperymentów.

Patisony
Autor: Shutteratock Patisony wyglądają nieco kosmicznie, ale są bardzo smaczne, chrupiące i zdrowe.

Patison przyciąga wzrok swoim kształtem. Ten południowoamerykański kuzyn dyni przypominający swoim wyglądem statek kosmiczny jest pożywnym i smacznym warzywem. Jego delikatny miąższ bogaty jest w witaminę C, B1, B2, a także wapń, fosfor, żelazo, magnez i karoten. Poza tym owoce patisona nie kumulują metali ciężkich, są lekkostrawne i regulują przemianę materii. Prawda, że patisony mają same zalety? Dlatego warto wpleść je w codzienne letnie meny. Późne lato i jesień to najlepszy sezon na te warzywa. Co z nich zrobić? Podpowiadamy!

Galeria: Co zrobić z patisonów? Oto 9 super pomysłów!

Metody pasteryzacji przetworów
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE