
Patisony faszerowane mięsem i papryką
Patisony faszerowane papryką i mięsem to prosty przepis na urozmaicenie diety waszej i waszej rodziny. Danie dostarcza jednej z pięciu zalecanych porcji warzyw. Zawiera również mięso. Patisony faszerowane świetnie smakują, nadają się na rodzinny obiad, albo kolację. Ładnie podane uświetnią każde letnie przyjęcie. PRZEPIS»

Kulki ziemniaczane z patisonami
Kulki ziemniaczane z patisonami sprawdzą się zarówno jako danie na szybki obiad, jak i na kolację. Jak je przygotować? PRZEPIS»

Leczo z patisonami i chorizo
Leczo w polskiej wersji często gotowane jest z cukinią bądź kabaczkiem. Można jednak dodawać także inne dyniowate - np. patisony. Sprawdź, jak zrobić aromatyczne leczo z patisonem i chorizo. PRZEPIS»

Marynowane patisony
Patisony to warzywa z rodziny dyniowatych o charakterystycznym kształcie - jak spodki kosmiczne z filmów SF. Mogą stać się podstawą wielu wyśmienitych dań, ale największą popularność zyskały w postaci marynowanej. PRZEPIS»

Patisony nadziewane białą kiełbasa i warzywami
Patisony to odmiana dyni, kuzyni cukinii i kabaczka. Ich spłaszczony kształt jedni uważają za zabawny, inni za pożyteczny. Do tej drugiej grupy zaliczam się ja. Patisony są wprost stworzone do nadziewania. Oto genialnie łatwy przepis na patisony nadziewane farszem surowej białej kiełbasy. Po prostu petarda smaku! PRZEPIS»

Pikantna sałatka z patisonów do sloików
Choć patisony nie są u nas bardzo popularne to w sezonie warto pokusić się o przygotowanie z nich przetworów. Najsmaczniejsze są młodziutkie warzywa, a przygotowana z nich sałatka do słoików będzie świetną opcją na szybki dodatek do obiadu. PRZEPIS»

Leczo z patisonem
Leczo to węgierska potrawa z papryki, która zrobiła międzynarodową karierę. Przepis na leczo jest łatwy, a danie idealne na letnie bądź jesienne posiłki. Leczo z patisonem to wakacyjna wariacja na temat węgierskiego dania. Sprawdź, jak je zrobić! PRZEPIS»

Sałatka z rukoli z marynowanymi patisonami
Wypróbuj przepis na sałatkę z marynowanych patisonów z rukolą. Rukola jest bogata w cenne składniki odżywcze - zawiera witaminę C i olejki eteryczne. Dzięki niej sałatka będzie bogata w antyoksydanty. PRZEPIS»