Patisony nadziewane białą kiełbasą i warzywami: proste, tanie, pyszne

Patisony nadziewane białą kiełbasą i warzywami: proste, tanie, pyszne
Autor: Shutterstock.com Patisony nadziewane białą kiełbasą i warzywami: proste, tanie, pyszne
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Patisony to odmiana dyni, kuzyni cukinii i kabaczka. Ich spłaszczony kształt jedni uważają za zabawny, inni za pożyteczny. Do tej drugiej grupy zaliczam się ja. Patisony są wprost stworzone do nadziewania. Oto genialnie łatwy przepis na patisony nadziewane farszem surowej białej kiełbasy. Po prostu petarda smaku! 

SKŁADNIKI

  • 4 średnie patisony
  • 25 dag surowej kiełbasy białej
  • 1 papryka czerwona
  • 2 łyżki czarnych oliwek
  • 2-3 mięsiste pomidory pozbawione skórek lub 1 puszka pomidorów "pelati" we własnym soku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 80 g tartego sera żółtego
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Odciąć wierzchy patisonów na wysokości 3/4 warzywa, odłożyć na bok. Środki wydrążyć i posiekać. Wnętrze każdego patisona lekko posolić i odstawić. 
  • Z białej kiełbasy zdjąć osłonkę (jelito). Farsz kiełbasiany zrumienić na gorącym oleju, dodać cebulę i smażyć 2-3 minuty.
  • Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, smażyć 3-4 minuty.  Następnie dodać pokrojone środki patisonów, posiekane oliwki oraz pokrojone pomidory bez skórek, smażyć jeszcze 1-2 minuty. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 
  • Patisony osuszyć. Napełnić przygotowanym nadzieniem. Posypać tartym serem. Nakryć odciętymi wierzchami, ułożyć w naczyniu do zapiekania lub na blasze, wstawić do gorącego piekarnika. Piec 20-25 minut w temperaturze 180°C. Smacznego! 
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej