Marynowane patisony w occie: przepis na pikle z patisonów

2022-07-25
edr
patisony w occie
Autor: Shutteratock Najsmaczniejsze są niewielkie patisony.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Patisony to warzywa z rodziny dyniowatych o charakterystycznym kształcie - jak spodki kosmiczne z filmów SF. Mogą stać się podstawą wielu wyśmienitych dań, ale największą popularność zyskały w postaci marynowanej. Podajemy przepis na pyszne patisony w occie.

Warto jeść patisony

Patisona wyróżnia wiele właściwości odżywczych. Zawiera on m.in. witaminę C, witaminy B1, B2, PP oraz szereg minerałów, takich jak wapń, fosfor, żelazo i magnez. Patisony są również źródłem karotenu, który korzystnie wpływa na wygląd skóry.

SKŁADNIKI

  • patisony
  • liście laurowe
  • ziarenka czarnego pieprzu
  • ziarenka gorczycy
  • woda (5 części na 1 octu)
  • ocet
  • cukier (10 łyżek na 1 część octu)
  • sól (2 łyżki na 1 część octu)
  • ewentualnie kawałek cebuli, ząbki czosnku oraz koper

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najlepiej przygotować małe patisony - im mniejsze, tym smaczniejsze. Dzięki małym rozmiarom po zamarynowaniu zachowają odpowiednią chrupkość. Nieco większe warzywa, które osiągnęły wielkość piłeczki pingpongowej, można pokroić w ćwiartki.
  • Umyte i surowe patisony układamy w słoikach. Do każdego z nich dodajemy po listku laurowym i po kilka ziarenek pieprzu oraz gorczycy. W zależności od upodobań smakowych dodajemy po kawałku cebuli, czosnku oraz kopru.
  • Następnie przygotowujemy zalewę. Gotujemy wodę z octem w proporcjach 5:1, dodajemy 10 łyżek cukru i 2 łyżki soli.
  • Gorącą zalewę wlewamy do słoików, które następnie zakręcamy i pasteryzujemy przez około 20 minut.
Metody pasteryzacji przetworów
edr