Pikantna sałatka z patisonów do słoików - prosty patent na patisony

Sałatka z patisonów do słoików
Autor: Shutterstock Sałatka z patisonów z chili i rozmarynem w przezroczystej szklanej salaterce.
łatwy
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Choć patisony nie są u nas bardzo popularne to w sezonie warto pokusić się o przygotowanie z nich przetworów. Najsmaczniejsze są młodziutkie warzywa, a przygotowana z nich sałatka do słoików będzie świetną opcją na szybki dodatek do obiadu.

SKŁADNIKI

  • 1 kg młodych patisonów
  • 2 marchewki
  • 1 chili
  • ziarna gorczycy
  • ziele angielskiego
  • igiełki rozmarynu
  • olej
  • Marynata:
  • 1 l wody
  • 1 łyżka soli
  • 5 łyżek cukru
  • 1 szklanka octu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Patisony umyć, niewielkie można zostawić w całości, większe egzemplarze pokroić w kostkę.
  • Marchewkę obrać i pokroić w plastry, chili umyć, oczyścić z nasion, pokroić na kawałki.
  • Składniki zalewy wymieszać i zagotować.
  • Warzywa wymieszać i włożyć do czystych, wyparzonych słoików.
  • Do każdego słoika wsypać pół łyżeczki gorczycy, wrzucić 2 kulki ziela angielskiego, kilka igiełek rozmarynu i 1 łyżkę oleju.
  • Warzywa zalać gorąca zalewą i zakręcić. Pasteryzować na mokro 10 min od momentu zagotowania.
Metody pasteryzacji przetworów
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej