Pikantna sałatka z patisonów do słoików - prosty patent na patisony
2021-09-08
łatwy
40 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Choć patisony nie są u nas bardzo popularne to w sezonie warto pokusić się o przygotowanie z nich przetworów. Najsmaczniejsze są młodziutkie warzywa, a przygotowana z nich sałatka do słoików będzie świetną opcją na szybki dodatek do obiadu.
SKŁADNIKI
- 1 kg młodych patisonów
- 2 marchewki
- 1 chili
- ziarna gorczycy
- ziele angielskiego
- igiełki rozmarynu
- olej
- Marynata:
- 1 l wody
- 1 łyżka soli
- 5 łyżek cukru
- 1 szklanka octu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Patisony umyć, niewielkie można zostawić w całości, większe egzemplarze pokroić w kostkę.
- Marchewkę obrać i pokroić w plastry, chili umyć, oczyścić z nasion, pokroić na kawałki.
- Składniki zalewy wymieszać i zagotować.
- Warzywa wymieszać i włożyć do czystych, wyparzonych słoików.
- Do każdego słoika wsypać pół łyżeczki gorczycy, wrzucić 2 kulki ziela angielskiego, kilka igiełek rozmarynu i 1 łyżkę oleju.
- Warzywa zalać gorąca zalewą i zakręcić. Pasteryzować na mokro 10 min od momentu zagotowania.
Metody pasteryzacji przetworów