Patisony faszerowane papryką i mięsem: prosty przepis niezwykle dekoracyjne danie

2022-08-01
Patisony faszerowane
Autor: Shutteratock Kosmiczny kształt patisonów skrywa wyborny smak. 
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Patisony faszerowane papryką i mięsem to prosty przepis na urozmaicenie diety waszej i waszej rodziny. Danie dostarcza jednej z pięciu zalecanych porcji warzyw. Zawiera również mięso. Patisony faszerowane świetnie smakują, nadają się na rodzinny obiad, albo kolację. Ładnie podane uświetnią każde letnie przyjęcie. 

SKŁADNIKI

  • 4 średnie patisony
  • 25 dag mielonego mięsa wieprzowego lub drobiowego
  • 3 papryki, po jednej w każdym kolorze: czerwona, żółta, zielona
  • 2-3 mięsiste pomidory pozbawione skórek
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej czubricy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Odciąć wierzchy patisonów na wysokości 3/4 warzywa, odłożyć na bok. Środki wydrążyć i posiekać. Wnętrze każdego patisona lekko posolić i odstawić. 
  • Mielone mięso zrumienić na gorącym oleju, dodać cebulę i czosnek, smażyć 2-3 minuty.
  • Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, smażyć 3-4 minuty.  Następnie dodać pokrojone środki bakłażanów, posiekane pomidory bez skórek oraz zioła, smażyć jeszcze 1-2 minuty.
  • Na koniec dodać ugotowany wcześniej ryż. Doprawić do smaku solą, ewentualnie pieprzem. 
  • Patisony osuszyć, nadziać, nakryć czapeczkami, ułożyć w naczyniu do zapiekania lub na blasze, wstawić do gorącego piekarnika.
  • Piec 20-25 minut w temperaturze 180°C. Wyjąć, podawać z lampką białego wina. 
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell
Redakcja
więcej