Patisony faszerowane papryką i mięsem: prosty przepis niezwykle dekoracyjne danie
2022-08-01
łatwy
45 min
4
Dieta bezglutenowa
Patisony faszerowane papryką i mięsem to prosty przepis na urozmaicenie diety waszej i waszej rodziny. Danie dostarcza jednej z pięciu zalecanych porcji warzyw. Zawiera również mięso. Patisony faszerowane świetnie smakują, nadają się na rodzinny obiad, albo kolację. Ładnie podane uświetnią każde letnie przyjęcie.
SKŁADNIKI
- 4 średnie patisony
- 25 dag mielonego mięsa wieprzowego lub drobiowego
- 3 papryki, po jednej w każdym kolorze: czerwona, żółta, zielona
- 2-3 mięsiste pomidory pozbawione skórek
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej czubricy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Odciąć wierzchy patisonów na wysokości 3/4 warzywa, odłożyć na bok. Środki wydrążyć i posiekać. Wnętrze każdego patisona lekko posolić i odstawić.
- Mielone mięso zrumienić na gorącym oleju, dodać cebulę i czosnek, smażyć 2-3 minuty.
- Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, smażyć 3-4 minuty. Następnie dodać pokrojone środki bakłażanów, posiekane pomidory bez skórek oraz zioła, smażyć jeszcze 1-2 minuty.
- Na koniec dodać ugotowany wcześniej ryż. Doprawić do smaku solą, ewentualnie pieprzem.
- Patisony osuszyć, nadziać, nakryć czapeczkami, ułożyć w naczyniu do zapiekania lub na blasze, wstawić do gorącego piekarnika.
- Piec 20-25 minut w temperaturze 180°C. Wyjąć, podawać z lampką białego wina.
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell