Sałatka z marynowanych patisonów i rukoli
2022-08-01
łatwy
10 min
4
Dieta bezglutenowa
Wypróbuj przepis na sałatkę z marynowanych patisonów z rukolą. Rukola jest bogata w cenne składniki odżywcze - zawiera witaminę C i olejki eteryczne. Dzięki niej sałatka będzie bogata w antyoksydanty.
SKŁADNIKI
- 100 g rukoli
- ½ słoika konserwowych patisonów (marynowanych w occie)
- ½ słoika papryki konserwowej
- 100 g sera feta
- kilka łyżek oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rukolę myjemy i suszymy.
- Patisony kroimy w talarki o grubości 2-3 mm, ser feta i paprykę w grubą kostkę.
- W salaterce układamy rukolę, następnie ser feta, patisony i oliwkę.
- Przed podaniem polewamy oliwą z oliwek.
Rukola, czyli sałata z charakterem. Właściwości odżywcze i zastosowanie rukoli w kuchni