Sałatka z marynowanych patisonów i rukoli

2022-08-01
Sałatka z marynowanych patisonów i rukoli
Autor: Shutterstock
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Wypróbuj przepis na sałatkę z marynowanych patisonów z rukolą. Rukola jest bogata w cenne składniki odżywcze - zawiera witaminę C i olejki eteryczne. Dzięki niej sałatka będzie bogata w antyoksydanty.

SKŁADNIKI

  • 100 g  rukoli
  • ½ słoika konserwowych patisonów (marynowanych w occie)
  • ½ słoika papryki konserwowej
  • 100 g sera feta
  • kilka łyżek oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rukolę myjemy i suszymy.
  • Patisony kroimy w talarki o grubości 2-3 mm, ser feta i paprykę w grubą kostkę. 
  • W salaterce układamy rukolę, następnie ser feta, patisony i oliwkę.
  • Przed podaniem polewamy oliwą z oliwek.
Rukola, czyli sałata z charakterem. Właściwości odżywcze i zastosowanie rukoli w kuchni