Leczo z patisonem i chorizo: ciekawy przepis z hiszpańska nutką

2022-08-01
Delfina
Leczo z patisonem i chorizo
Autor: Shutterstock Leczo przygotowane z patisonem i chorizo nabiera nieco śródziemnomorskiego charakteru.
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Leczo w polskiej wersji często gotowane jest z cukinią bądź kabaczkiem. Można jednak dodawać także inne dyniowate - np. patisony. Sprawdź, jak zrobić aromatyczne leczo z patisonem i chorizo , które nadaje daniu nieco południowego charakteru.

SKŁADNIKI

  • 1 kg patisonów
  • 5 pomidorów
  • 4 cebule
  • 3 papryki
  • 30 dag kiełbasy chorizo (jeśli lubisz ostre dania, wybierz pikantną)
  • 4 łyżki oleju
  • 3 listki świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Patisona obrać, przekroić na pół, wyciąć miąższ i pokroić w kostkę. Z papryk usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobne paski.
  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Chorizo, najlepiej pikantne, pokroić w drobne plasterki. Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać.
  • W garnku podgrzewamy olej, np. rzepakowy, i dodajemy w następującej kolejności warzywa: cebulę, paprykę (smażymy około 10 minut), pomidory, patisona.
  • Solimy i dusimy na małym ogniu około 25 minut. Na około 5 minut przed końcem duszenia dodajemy chorizo.
  • Potrawę doprawiamy solą i pieprzem (jeżeli kiełbasa jest bardzo ostra, zrezygnujmy z pieprzu).
  • Przed podaniem dodajemy posiekane listki bazylii. Leczo najlepiej smakuje podane z białym pieczywem.
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell
Delfina