Leczo z patisonem i chorizo: ciekawy przepis z hiszpańska nutką
2022-08-01
łatwy
45 min
4
Dieta bezglutenowa
Leczo w polskiej wersji często gotowane jest z cukinią bądź kabaczkiem. Można jednak dodawać także inne dyniowate - np. patisony. Sprawdź, jak zrobić aromatyczne leczo z patisonem i chorizo , które nadaje daniu nieco południowego charakteru.
SKŁADNIKI
- 1 kg patisonów
- 5 pomidorów
- 4 cebule
- 3 papryki
- 30 dag kiełbasy chorizo (jeśli lubisz ostre dania, wybierz pikantną)
- 4 łyżki oleju
- 3 listki świeżej bazylii
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Patisona obrać, przekroić na pół, wyciąć miąższ i pokroić w kostkę. Z papryk usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobne paski.
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Chorizo, najlepiej pikantne, pokroić w drobne plasterki. Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać.
- W garnku podgrzewamy olej, np. rzepakowy, i dodajemy w następującej kolejności warzywa: cebulę, paprykę (smażymy około 10 minut), pomidory, patisona.
- Solimy i dusimy na małym ogniu około 25 minut. Na około 5 minut przed końcem duszenia dodajemy chorizo.
- Potrawę doprawiamy solą i pieprzem (jeżeli kiełbasa jest bardzo ostra, zrezygnujmy z pieprzu).
- Przed podaniem dodajemy posiekane listki bazylii. Leczo najlepiej smakuje podane z białym pieczywem.
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell