Kulki ziemniaczne z patisonami
2021-03-26
łatwy
30 min
4
Kulki ziemniaczane z patisonami sprawdzą się zarówno jako danie na szybki obiad, jak i na kolację. Jak je przygotować?
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 słoik patisonów konserwowych
- sól, pieprz
- bułka tarta
- olej do smażenia
- natka pietruszki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki gotujemy a następnie, jeszcze gorące mielimy w malakserze lub ubijamy tłuczkiem do ziemniaków.
- Kiedy nieco przestygną, dodajemy jajko, mąkę oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie dodajemy odcedzone z zalewy i pokrojone patisony konserwowe.
- Całość mieszamy, a z masy formujemy kulki, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy w mocno rozgrzanym oleju.
- Kulki podajemy z pokrojonymi patisonami, całość ozdabiamy natką pietruszki.