Marynowane patisony w occie: przepis

Marynowane patisony w occie: przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Najsmaczniejsze są małe patisony, które można zamarynować w całości

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Patisony to warzywa z rodziny dyniowatych o charakterystycznym kształcie - jak spodki kosmiczne z filmów SF. Mogą stać się podstawą wielu wyśmienitych dań, ale największą popularność zyskały w postaci marynowanej. Podajemy przepis na pyszne patisony w occie.

Składniki

  • patisony

  • liście laurowe

  • ziarenka czarnego pieprzu

  • ziarenka gorczycy

  • woda (5 części na 1 octu)

  • ocet

  • cukier (10 łyżek na 1 część octu)

  • sól (2 łyżki na 1 część octu)

  • ewentualnie kawałek cebuli, ząbki czosnku oraz koper

Przygotowanie krok po kroku:

  • Najlepiej przygotować małe patisony - im mniejsze, tym smaczniejsze. Dzięki małym rozmiarom po zamarynowaniu zachowają odpowiednią chrupkość. Nieco większe warzywa, które osiągnęły wielkość piłeczki pingpongowej, można pokroić w ćwiartki.

  • Umyte i surowe patisony układamy w słoikach. Do każdego z nich dodajemy po listku laurowym i po kilka ziarenek pieprzu oraz gorczycy. W zależności od upodobań smakowych dodajemy po kawałku cebuli, czosnku oraz kopru.

  • Następnie przygotowujemy zalewę. Gotujemy wodę z octem w proporcjach 5:1, dodajemy 10 łyżek cukru i 2 łyżki soli.

  • Gorącą zalewę wlewamy do słoików, które następnie zakręcamy i pasteryzujemy przez około 20 minut.

tip dnia

Patisona wyróżnia wiele właściwości odżywczych. Zawiera on m.in. witaminę C, witaminy B1, B2, PP oraz szereg minerałów, takich jak wapń, fosfor, żelazo i magnez. Patisony są również źródłem karotenu, który korzystnie wpływa na wygląd skóry.