Chia - nasiona szałwii hiszpańskiej. Dlaczego zawojowały świat zdrowego odżywiania?

Chia - nasiona szałwii hiszpańskiej

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Nasiona chia, czyli szałwii hiszpańskiej.

Co jakiś czas wybuchają kolejne mody żywieniowe i to w coraz bardziej wyrafinowanej formie. Największym powodzeniem cieszą się te elementy diety, które albo są zdrowe albo odchudzające. Nasiona chia łączą w sobie obie te cechy. Sprawdź, jaki mają wpływ na codzienne żywienie.

Chia - szałwia hiszpańska

Chia jest nazwą zwyczajową, pod którą kryją nasiona szałwii hiszpańskiej, która wcale nie wywodzi się z tego kraju. Roślina pochodzi z Meksyku i Gwatemali, jest również uprawiania w Paragwaju, Boliwii, Argentynie i Ekwadorze, jednak obecnie największe uprawy szałwii hiszpańskiej i eksport nasion chia pochodzą z Australii. Świat – opętany hasłami zdrowego odżywiania – oszalał na ich punkcie, a to za sprawą ich właściwości - nasiona chia są nie tylko cennym składnikiem diet, również tych odchudzających, ale także robią furorę w kosmetyce opartej na naturalnych składnikach.  

Chia - źródło kwasów omega-3 i omega-6

Nasiona chia są bogatym źródłem kwasów omega-3 i omega-6 (obniżają poziom złego cholesterolu), zawierają przeciwutleniacze, witaminy: E, z grupy B, a także mikroelementy, a wśród nich wapń, magnez, żelazo i cynk. Ale to nie wszystko. Te maleńkie, nakrapiane nasionka zawierają w 1/5 bardzo łatwo przyswajalne białka i sporo  błonnika. No i najważniejsze – prawie nie mają kalorii. Takie „cuda natury” są często niezbyt smaczne, inaczej jest z chia, bo ich dodatek do odżywczych koktajli, musów czy potraw dodaje im smaku. Zachwyt nad nasionami chia jest spowodowany również tym, że po zalaniu wodą pęcznieją (zwiekszają swoja objętość ponad 10-krotnie) i tworzą kleistą masę, która znakomicie zagęszcza masy czy kremy, nie dodając im kalorii jak te same wersje zagęszczane na przykład mąką. Ta ostatnia informacja jest szczególnie cenna dla bezglutenowców, którzy mogą dzięki nim wzbogacić swoją dietę.

Chia - kwasy tłuszczowe

W kulinarnym wykorzystywaniu nasion chia trzeba tylko pamiętać o jednym – nie powinno się ich poddawać termicznej obróbce, bo kwasy tłuszczowe tracą wtedy swoje właściwości. Duża zawartość odżywczych kwasów tłuszczowych i innych substancji w nasionach chia zainteresowała przemysł kosmetyczny. Już spotyka się ich dodatek w kremach czy balsamach, bo dają znakomity efekt nawilżający. Takie odżywcze preparaty można przygotowywać również domowymi sposobami. 

Ocena: 0