Pizza z grzybami leśnymi: przepis na pizza bianca z borowikami i kurkami

Pizza z grzybami leśnymi: przepis na pizza bianca z borowikami i kurkami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pizza z grzybami leśnymi z sosem beszamelowym jest pyszna i efektowna

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Grzybowa pizza bianca to pyszna wersja klasycznego przepisu na pizzę. W sezonie na grzyby leśne takie jak borowiki, czy kurki, warto pokusić się o przygotowanie tej wyjątkowo smacznej pizzy z grzybami leśnymi. Tajemnica idealnego smaku tkwi w salsa bianca, czyli białym sosie beszamelowym z tartym serem i przyprawami. Polecam gorąco!

Składniki

  • 1 ciasto na pizzę według przepisu: Jak zrobić ciasto na pizzę? Oto sprawdzony przepis na spód do pizzy

  • 300 ml mleka 

  • 2 łyżki masła

  • 2 łyżki mąki

  • 1 szklanka mieszanki startych serów żółtych

  • 2 łyżki startego parmezanu lub pecorino lub bursztynu

  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego

  • sól do smaku

  • 200-250 g świeżych grzybów leśnych: prawdziwków (borowików szlachetnych) i kurek (pieprznika jadalnego)

  • do dekoracji: listki bazylii, natki pietruszki lub tymianku. Każde z ziół to inny efekt smakowy. 

Przygotowanie krok po kroku:

  • Grzyby oczyścić, umyć pod bieżącą wodą, osączyć, pokroić wzdłuż na plasterki. Małe grzyby pozostawić w całości. 

  • W rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić biała zasmażkę. Wlać mleko i mieszając trzepaczką doprowadzić do wrzenia.

  • Do tak powstałego sosu dodać 3/4 startego sera żółtego oraz starty parmezan (lub inny twardy ser dojrzewający), wymieszać i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia. 

  • Sos przyprawić czosnkiem, pieprzem i po spróbowaniu ewentualnie solą, pamiętając, że sery są wystarczajaco słone. 

  • Ciasto rozwałkować lub rozciągnąć, formując wałeczek wokół placka, aby sos nie spływał.

  • Powierzchnię ciasta pokryć warstwą sosu, na nim ułożyć grzyby. Posypać pozostałym serem. 

  • Wstawić do piekarnika i piec około 10-15 minut lub do zrumienienia boków pizzy. 

  • Przed podaniem pospać świeżymi listkami ziół

Biały sos do pizzy

Czasem warto zejść z utartych ścieżek i skusić się na coś nowego. Biały sos do pizzy nie jest w kuchni włoskiej jakąś nowością. Ten rodzaj sosu jest dość często używany i traktowany na północy Włoch na równie z sosem pomidorowym. Więcej o sosie znajdziesz w: Biały sos do pizzy, czyli jak zrobić sos do pizza bianca

Ocena: 5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).