Pierś kurczaka zapiekana z ananasem i żółtym serem: łatwy przepis na szybki obiad

Pierś kurczaka zapiekana z ananasem i żółtym serem: łatwy przepis na szybki obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczyste piersi kurczaka zapieczone pod anansowym sosem i żółtym serem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Filet z piersi kurczaka ma tę zaletę, że można go szybko przygotować. No i pysznie smakuje. Pierś kurczaka zapiekana pod ananasem i żółtym serem to jeden z tych łatwych przepisów na smaczny i szybki obiad. Polecam!

Składniki

  • 4 filety piersi kurczaka, czyli 2 podwójne piersi

  • 1 puszka krojonego ananasa w syropie

  • 1-2 łyżki soku z limonki, kwaśność sosu należy dobrać według własnego uznania

  • 3 łyżki brązowego cukru

  • 3 łyżki sosu sojowego

  • 3 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 100 g startego sera żółtego

  • 1/2 pęczka natki pietruszki do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Filet z piersi kurczaka lekko zbić tłuczkiem do mięsa. 

  • Do rondelka dodać: ananasa razem z syropem, sok z limonki, cukier, sos sojowy, mąkę kukurydzianą i sól. Wymieszać.

  • Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować 2-4 minuty, często mieszając.

  • Piersi kurczaka ułożyć w naczyniu do zapiekania posmarowanym olejem. Polać ananasowym sosem. Posypać tartym serem.

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 35-40 minut. 

  • Podawać posypane posiekaną natką pietruszki. Doskonałym dodatkiem będzie gotowany ryż. 

Ocena: 3,1
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).