Taramasalata - przepis, jak zrobić grecką pastę z ikry i chleba?

Taramasalata - przepis, jak zrobić grecką pastę z ikry i chleba?

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Taramasalata to pasta przygotowywana z ikry.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Taramasalata, a właściwie taramosalata to po prostu pasta kawiorowa. Tradycyjnie w Grecji przygotowuje się ją z ikry dorsza lub karpia. Dzięki pysznym składnikom i dodawaniu ich w odpowiedniej kolejności pasta jest puszysta i kremowa w konsystencji, o wyrazistym, słonawym smaku, rybim aromacie i beżowym lub jasno różowym kolorze. Gotowe produkty o intensywnej różowej barwie nie są naturalne, lepiej ich unikać. Można powiedzieć,  że tarama to rodzaj tłustego kremu, który znakomicie smakuje jako dodatek do pieczywa.

Składniki

  • 8 kromek białego pieczywa tostowego

  • 250 g ikry z dorsza lub karpia

  • 1 cebula

  • sok z 1 cytryny

  • 1 szklanka oliwy z oliwek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z chleba odkroić skórki,a środek namoczyć w wodzie i po chwili odcisnąć.

  • Zmiksuj ikrę z chlebem i posiekaną cebulą na puszystą masę.

  • Dodawaj po trochu, małym strumieniem olej i sok z cytryny, cały czas miksując.

Grecka tradycja przyrządzania taramy

Taramosalata to postne danie, które przygotuje się w Grecji w tzw. czysty poniedziałek, czyli pierwszy dzień Wielkiego Postu. Podaje się ją do wypiekanych specjalnie na ten dzień placków chlebowych nazywanych laganami. Tradycyjnie przygotowuje się ją z ikry dorsza lub karpia, choć coraz częściej stosuje się również kawior innych gatunków ryb. Białe pieczywo niekiedy zastępowane jest w przepisie tartą bułką lub puree ziemniaczanym.

Jak podawać taramosalatę

Tarama świetnie sprawdza się jako przystawka. Znakomicie smakuje z pieczywem lub grzankami, a także krakersami. Można podać do niej również warzywa pokrojone w słupki. Czasami dekoruje się ją oliwkami lub drobno siekaną zieleniną. Warto podać do niej pokrojoną w ósemki cytrynę, aby można było wycisnąć dodatkową porcję soku na wierzch każdej porcji.

Polecamy również:

Ocena: 4