Kurczak: wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne [GALERIA PRZEPISOW]
Mięso z kurczaka to inaczej mówiąc mięso drobiowe. Mięso drobiowe, a zwłaszcza mięso z fileta kurzego, jest najbardziej odżywczym mięsem. Mięso z kurczaka zawiera stosunkowo dużo białka, przy niskiej zawartości tłuszczu i cholesterolu. Wartość odżywcza białek mięsa drobiowego w ocenie ekspertów żywienia przewyższa inne gatunki mięs. Mięso drobiowe jest lekkostrawne, łatwo przyswajalne i ma niewiele tłuszczu.
Spis treści
- Wartość odżywcza kurczaków
- Polecamy także >>> Dlaczego warto jeść mięso kurczaka zagrodowego?
- TOP 8 najlepszych przepisów na kurczaka pieczonego w całości
- Właściwości mięsa drobiowego
- TOP 8 najlepszych przepisów na udka z kurczaka
- Zastosowanie kulinarne
- TOP 8 najlepszych przepisów na pierś kurczaka
Wartość odżywcza kurczaków
Główną zaletą mięsa drobiowego jest wysoka zawartość pełnowartościowego, łatwo przyswajanego przez organizm białka. Jednocześnie jest to jedno z najchudszych gatunków mięsa, stąd niska wartość energetyczna kurczaka. Tłuszcz zlokalizowany jest głównie pod skórą, a nie wewnątrz mięsa, można go łatwo oddzielić. Wyjątkiem są specjalnie hodowane kastraty drobiowe: kapłon i pularda, których mięso jest poprzerastane tłuszczem.
W porównaniu z innymi gatunkami, mięso kurczaka wykazuje niższy udział kolagenu - niepełnowartościowego białka.
Polecamy przepis: Kurczak pieczony. Ile piec kurczaka?
Polecamy także >>> Dlaczego warto jeść mięso kurczaka zagrodowego?
TOP 8 najlepszych przepisów na kurczaka pieczonego w całości
Właściwości mięsa drobiowego
Mięso drobiowe zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe. Charakteryzuje się wysoką zawartością cynku, magnezu, potasu oraz witamin z grupy B. Związki te zwiększają zdolność organizmu do pobierania energii z pożywienia i wzmacniają układ odpornościowy.
Mięso drobiowe jest mięsem dietetycznym, zaspokajającym wymagania osób pozostających na diecie bezglutenowej oraz preferujących produkty o niskiej zawartości tłuszczu.
Polecamy przepis: Doskonała pierś kurczaka długo marynowana
TOP 8 najlepszych przepisów na udka z kurczaka
Zastosowanie kulinarne
Mięso drobiowe to surowiec uniwersalny i łatwy do przyrządzenia. Drób jest znakomity nieomal w każdej postaci: pieczony, duszony, gotowany, smażony; na zimno i na gorąco; na słodko i pikantny. Trudno sobie chyba wyobrazić inny produkt, który dawałby naszym kulinarnym umiejętnościom tak wielkie pole do popisu. Mięso kurcząt jest smaczne i ma bardzo delikatną strukturę. Dodajmy na koniec, że dania z mięsa kurcząt są po prostu tanie.
Polecamy przepisy:
Udka kurczaka pieczone z miodem i musztardą Pałki kurczaka pieczone w boczku Klopsiki z kurczak: jak zrobić? Terrina z kurczaka, przepis na pasztet domowy