Prosty krem do tortu: szybki przepis na lekki krem do dekoracji tortów z 3 składników
Czy krem do tortu można przygotować w 10 minut? Tak! Na dodatek ten prosty krem do tortu jest pyszny i lekki jak pianka. Krem na bazie bitej śmietany z dodatkiem galaretki będzie puszysty, ale zwarty. Znakomicie nada się zarówno do przełożenia blatów tortu, jak i do dekoracji. W zależności od tego, jaka galaretka zostanie użyta do jego przygotowania, można również uzyskać różne kolory masy, co daje duże możliwości dekoracyjne.
i
Jak uzyskać różne kolory kremu?
Jeśli chcesz uzyskać biały krem użyj galaretki przezroczystej. Wiśniowa lub truskawkowa ubarwi krem na różowo, cytrynowa da żółty krem, a ta o smaku kiwi lub agrestu - zielony.
Domowe słodkości
Jesteś kreatywnym domowym cukiernikiem? Cukiernictwo cię pasjonuje? Te przepisy są właśnie dla ciebie!
Polecamy przepisy na:
Uniwersalny biszkopt tortowy, idealny do tortów
Biszkopt tortowy oszczędny: przepis na łatwy i tani biszkopt proszkowy
Szukasz przepisu na krem? Polecamy sprawdzone receptury:
Krem budyniowy do tortu - przepis na krem z masłem
Krem do tortu: przepis na szybki, pyszny i lekki krem do dekoracji tortów
Krem maślany do dekoracji tortów i babeczek: przepis podstawowy
Krem tortowy z cappuccino w proszku
Jak zrobić mniej kaloryczny krem do tortu?
Nie tylko torty
Wielbicielom domowych słodkości polecamy więcej wypróbowanych przepisów na ciasta z kremem:
Rolada z bananami i bitą śmietaną
Kremówki papieskie - najlepszy przepis
SKŁADNIKI
- 200 ml śmietany kremówki 30 lub 36 proc.
- 1 torebka galaretki owocowej
- 50 ml wrzącej wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw należy ubić śmietanę, uważając aby jej nie „przebić”. Zbyt długie ubijanie śmietany spraw, że się ona zwarzy. potem można z niej już tylko zrobić masło na krem maślany.
- Do szklanki wsypać galaretkę i zalać 45-50 ml wrzącej wody (uwaga, w przepisie na torebce wymagane jest 500 ml, ale potrzebujemy znacznie mniej ponieważ docelowo objętość uzupełnimy bitą śmietaną).
- Należy dokładnie wymieszać galaretkę, żeby rozpuściły się drobinki cukru i żelatyny. To bardzo ważne, aby krem był dość zwarty, gładki i jednolity.
- Galaretkę należy ostudzić, ale powinna być lekko ciepła, kiedy dodamy ją do ubitej śmietany. Całość przez chwilkę miksujemy lub mieszamy rózgą i gotowe.
- Jeśli okaże się, że galaretka była za ciepła i śmietana stanie się wodnista, nie należy panikować. Wystarczy na chwilę włożyć śmietanę do lodówki, a po kilkunastu minutach wyjąć i ubijać przez chwilkę jeszcze raz.