Prosty krem do tortu: szybki przepis na lekki krem do dekoracji tortów z 3 składników
Czy krem do tortu można przygotować w 10 minut? Tak! Na dodatek ten prosty krem do tortu jest pyszny i lekki jak pianka. Krem na bazie bitej śmietany z dodatkiem galaretki będzie puszysty, ale zwarty. Znakomicie nada się zarówno do przełożenia blatów tortu, jak i do dekoracji. W zależności od tego, jaka galaretka zostanie użyta do jego przygotowania, można również uzyskać różne kolory masy, co daje duże możliwości dekoracyjne.
Jak uzyskać różne kolory kremu?
Jeśli chcesz uzyskać biały krem użyj galaretki przezroczystej. Wiśniowa lub truskawkowa ubarwi krem na różowo, cytrynowa da żółty krem, a ta o smaku kiwi lub agrestu - zielony.
Domowe słodkości
Jesteś kreatywnym domowym cukiernikiem? Cukiernictwo cię pasjonuje? Te przepisy są właśnie dla ciebie!
Polecamy przepisy na:
Uniwersalny biszkopt tortowy, idealny do tortów
Biszkopt tortowy oszczędny: przepis na łatwy i tani biszkopt proszkowy
Szukasz przepisu na krem? Polecamy sprawdzone receptury:
Krem budyniowy do tortu - przepis na krem z masłem
Krem do tortu: przepis na szybki, pyszny i lekki krem do dekoracji tortów
Krem maślany do dekoracji tortów i babeczek: przepis podstawowy
Krem tortowy z cappuccino w proszku
Jak zrobić mniej kaloryczny krem do tortu?
Nie tylko torty
Wielbicielom domowych słodkości polecamy więcej wypróbowanych przepisów na ciasta z kremem:
Rolada z bananami i bitą śmietaną
Kremówki papieskie - najlepszy przepis
SKŁADNIKI
- 200 ml śmietany kremówki 30 lub 36 proc.
- 1 torebka galaretki owocowej
- 50 ml wrzącej wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw należy ubić śmietanę, uważając aby jej nie „przebić”. Zbyt długie ubijanie śmietany spraw, że się ona zwarzy. potem można z niej już tylko zrobić masło na krem maślany.
- Do szklanki wsypać galaretkę i zalać 45-50 ml wrzącej wody (uwaga, w przepisie na torebce wymagane jest 500 ml, ale potrzebujemy znacznie mniej ponieważ docelowo objętość uzupełnimy bitą śmietaną).
- Należy dokładnie wymieszać galaretkę, żeby rozpuściły się drobinki cukru i żelatyny. To bardzo ważne, aby krem był dość zwarty, gładki i jednolity.
- Galaretkę należy ostudzić, ale powinna być lekko ciepła, kiedy dodamy ją do ubitej śmietany. Całość przez chwilkę miksujemy lub mieszamy rózgą i gotowe.
- Jeśli okaże się, że galaretka była za ciepła i śmietana stanie się wodnista, nie należy panikować. Wystarczy na chwilę włożyć śmietanę do lodówki, a po kilkunastu minutach wyjąć i ubijać przez chwilkę jeszcze raz.