Jak ubić białko na sztywno? Sprawdzone sposoby na ubicie piany
Często potrzebujemy ubitych na sztywno białek do pieczenia różnego rodzaju ciast. Nie zawsze w przepisach podawana jest dokładna informacja, jak to zrobić. My zdradzamy kilka prostych zasad, którymi należy się kierować, aby przygotowana przez nas piana była sztywna.
Poznaj zasady, jakich należy przestrzegać, aby ubita piana była sztywna:
- jajka do ubijania nie mogą być zbyt świeże, tzn. takie prosto od kury - przynajmniej przez tydzień powinny poleżeć w lodówce;
- białka przed ubijaniem powinny być schłodzone;
- naczynie, w którym będą ubijane białka, nie może być mokre ani tłuste - najlepiej, gdy będzie wykonane z miedzi lub z innego metalu, można wykorzystywać również naczynia szklane; nie powinno stosować się naczyń plastikowych;
- białka od żółtek należy oddzielić bardzo dokładnie;
- do białek należy dodać szczyptę soli;
- białka najszybciej ubiją się za pomocą miksera elektrycznego, specjalnymi końcówkami do ubijania, a nie ucierania, można również użyć trzepaczki ręcznej;
- w celu utrwalenia piany i uchronieniu jej przed ponownym skropleniem w połowie ubijana należy dodać ¼ łyżeczki octu lub soku z cytryny na 2 białka;
- ubijanie należy skończyć, jak tylko białka będą sztywne i nie będą się wylewać.
Warto wiedzieć
Białek nie powinno ubijać się w plastikowej misce ze względu na strukturę jej materiału. Ubijanie piany polega na wprowadzaniu powietrza do białek, powstają bąbelki powietrza, które wspinają się po ściankach naczynia, a w naczyniach z tworzywa sztucznego jest to bardzo trudne. Materiał jest zawsze śliski, co powoduje ześlizgiwanie się tych cząsteczek. Ubicie piany w plastikowych miskach jest trudne, ale oczywiście możliwe.