Poznaj zasady, jakich należy przestrzegać, aby ubita piana była sztywna:
- jajka do ubijania nie mogą być zbyt świeże, tzn. takie prosto od kury - przynajmniej przez tydzień powinny poleżeć w lodówce;
- białka przed ubijaniem powinny być schłodzone;
- naczynie, w którym będą ubijane białka, nie może być mokre ani tłuste - najlepiej, gdy będzie wykonane z miedzi lub z innego metalu, można wykorzystywać również naczynia szklane; nie powinno stosować się naczyń plastikowych;
- białka od żółtek należy oddzielić bardzo dokładnie;
- do białek należy dodać szczyptę soli;
- białka najszybciej ubiją się za pomocą miksera elektrycznego, specjalnymi końcówkami do ubijania, a nie ucierania, można również użyć trzepaczki ręcznej;
- w celu utrwalenia piany i uchronieniu jej przed ponownym skropleniem w połowie ubijana należy dodać ¼ łyżeczki octu lub soku z cytryny na 2 białka;
- ubijanie należy skończyć, jak tylko białka będą sztywne i nie będą się wylewać.
Warto wiedzieć
Białek nie powinno ubijać się w plastikowej misce ze względu na strukturę jej materiału. Ubijanie piany polega na wprowadzaniu powietrza do białek, powstają bąbelki powietrza, które wspinają się po ściankach naczynia, a w naczyniach z tworzywa sztucznego jest to bardzo trudne. Materiał jest zawsze śliski, co powoduje ześlizgiwanie się tych cząsteczek. Ubicie piany w plastikowych miskach jest trudne, ale oczywiście możliwe.