Wieprzowy gulasz z kiszonymi ogórkami i śmietaną: łatwy przepis na strogonowa z łopatki

Wieprzowy gulasz z kiszonymi ogórkami i śmietaną: łatwy przepis na strogonowa z łopatki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszny gulasz wieprzowy duszony z kiszonymi ogórkami i zabielany śmietaną

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Istnieją setki, jeśli nie tysiące przepisów na wieprzowinę. Zachęcam Was do wypróbowania przepisu zaczerpniętego z kuchni ukraińskiej, czyli pysznego strogonowa wieprzowego z kiszonym ogórkiem zamiast przecieru pomidorowego. Polecam ten łatwy gulasz wieprzowy duszony z kiszonymi ogórkami i zabielany śmietaną!

Składniki

  • 500 g łopatki lub karkówki wieprzowej, pokrojonej w paski

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 2-3 ogórki kiszone, pokrojone w kostkę

  • 1 cebula, pokrojona w kostkę

  • 1 listek laurowy

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego

  • sól do smaku

  • 2 łyżki oleju do smażenia

  • 3 łyżki śmietany 30%

  • 1 łyżka natki pietruszki posiekana

  • 1 łyżka szczypiorku posiekanego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Paski wieprzowiny obtocz w mące, nadmiar strzepnij. 

  • W garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Dodaj do garnka i smaż do zrumienienia. 

  • Dodaj kiszone ogórki i cebulę, smaż do zeszklenia cebuli. 

  • Dodaj listek laurowy, ziele angielskie i pieprz. Wlej 1 1/2 szklanki wody lub tyle, aby mięso było przykryte. 

  • Duś do miękkości, zazwyczaj oznacza to duszenie przez około 1 godzinę. W trakcie duszenia, uzupełniaj wodę. 

  • Na koniec dodaj śmietanę, wymieszaj i podgrzewaj przez chwilę.

  • Podawaj z gotowanym ryżem lub puree ziemniaczanym. Posyp posiekanymi: natką pietruszki i szczypiorkiem.

Ocena: 5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).