Witaminy w tabletkach czy w jedzeniu? Które lepiej się przyswajają?
Wiosną organizm budzi się do życia po zimowej stagnacji, pozbawiony wielu składników mineralnych, dlatego warto wspomagać go właściwymi dawkami witamin. Czy wystarczy odpowiedni dobór produktów spożywczych? Czy trzeba uzupełnić dietę o tabletki z witaminami?
Spis treści
Witaminy - niedobór
Nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje wielu składników. Mimo że witaminy są obecne w jedzeniu, często mówi się o ich uzupełnianiu poprzez stosowanie suplementów diety. Zdarza się jednak, że mimo to mamy w naszym organizmie niedobory niektórych witamin. Czy to oznacza, że po prostu ich nie przyswajamy?
Witaminy - najlepsze z naturalnych źródeł
Nie ulega wątpliwości, że najlepiej przyswajamy witaminy, które znajdują się w pokarmie. Dobrze ułożony i zbilansowany posiłek powinien dostarczyć nam kompletnego zestawu witamin, co oznacza, że nie powinniśmy cierpieć na niedobór niektórych z nich.
Oczywiście najwięcej przydatnych dla organizmu witamin znajduje się w owocach i warzywach, jednak zwraca się uwagę, że z diety nie można wyeliminować nabiału ani mięsa. Dzięki tym dwóm ostatnim elementom diety witaminy z innych składników zostają lepiej przyswojone.
Witaminy - tabletki
Niestety coraz częściej tempo i styl życia nie pozwalają nam na spożywanie każdego dnia pełnowartościowych posiłków. Wtedy sięga się po witaminy w tabletkach. Te jednak najlepiej stosować w okresie zimowym (brak świeżych owoców i warzyw). W tym wypadku najlepiej sprawdzą się całe zestawy witamin zawarte w jednej tabletce. Jednak nie można zapominać, że witaminy w tabletkach nigdy nie zastąpią w stu procentach tych, które dostarczamy wraz z jedzeniem.