Witaminy w tabletkach czy w jedzeniu? Które lepiej się przyswajają?

2016-09-05 14:52

Wiosną organizm budzi się do życia po zimowej stagnacji, pozbawiony wielu składników mineralnych, dlatego warto wspomagać go właściwymi dawkami witamin. Czy wystarczy odpowiedni dobór produktów spożywczych? Czy trzeba uzupełnić dietę o tabletki z witaminami?

Witaminy w tabletkach czy w jedzeniu? Które lepiej się przyswajają?
Autor: thinkstockphotos.com Wspomaganie organizmu witaminami.

Spis treści

  1. Witaminy - niedobór
  2. Witaminy - najlepsze z naturalnych źródeł
  3. Witaminy - tabletki

Witaminy - niedobór

Nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje wielu składników. Mimo że witaminy są obecne w jedzeniu, często mówi się o ich uzupełnianiu poprzez stosowanie suplementów diety. Zdarza się jednak, że mimo to mamy w naszym organizmie niedobory niektórych witamin. Czy to oznacza, że po prostu ich nie przyswajamy?

Witaminy - najlepsze z naturalnych źródeł

Nie ulega wątpliwości, że najlepiej przyswajamy witaminy, które znajdują się w pokarmie. Dobrze ułożony i zbilansowany posiłek powinien dostarczyć nam kompletnego zestawu witamin, co oznacza, że nie powinniśmy cierpieć na niedobór niektórych z nich.

Oczywiście najwięcej przydatnych dla organizmu witamin znajduje się w owocach i warzywach, jednak zwraca się uwagę, że z diety nie można wyeliminować nabiału ani mięsa. Dzięki tym dwóm ostatnim elementom diety witaminy z innych składników zostają lepiej przyswojone.

Witaminy - tabletki

Niestety coraz częściej tempo i styl życia nie pozwalają nam na spożywanie każdego dnia pełnowartościowych posiłków. Wtedy sięga się po witaminy w tabletkach. Te jednak najlepiej stosować w okresie zimowym (brak świeżych owoców i warzyw). W tym wypadku najlepiej sprawdzą się całe zestawy witamin zawarte w jednej tabletce. Jednak nie można zapominać, że witaminy w tabletkach nigdy nie zastąpią w stu procentach tych, które dostarczamy wraz z jedzeniem.