Dieta w okresie menopauzy. Co jeść, aby nie przytyć?
Wiele kobiet w okresie menopauzy znacznie przybiera na wadze. Nie tylko dlatego, że w ciele gromadzi im się woda, ale i z tego powodu, że znacznie zwalnia metabolizm. Tkanka tłuszczowa odkłada się na brzuchu, udach i ramionach. Jaką dietę stosować w okresie menopauzy, by nie przytyć?
Spis treści
Dieta w okresie menopauzy
Przede wszystkim w związku ze spowolnionym metabolizmem kobiety powinny spożywać około 200 kalorii mniej niż dotychczas. Z diety trzeba całkowicie wyeliminować słodycze, alkohol i tłuszcze zwierzęce, zmniejszyć spożycie soli, żeby woda nie zatrzymywała się w organizmie. Sól można zastąpić aromatycznymi ziołami: bazylią, natką pietruszki, szczypiorkiem i innymi przyprawami.
Większą część jadłospisu powinny stanowić warzywa i owoce. Soki owocowe powinny być naturalne i świeżo wyciskane, gdyż wtedy mają dużo błonnika korzystnie wpływającego na trawienie, a także przeciwdziałającego niektórym nowotworom. Niestety, kobiety w okresie menopauzy powinny całkiem zrezygnować z czerwonego mięsa na rzecz zdrowych ryb, szczególnie tuńczyka i śledzia. W tym czasie wzrasta zapotrzebowanie na produkty mleczne, wysoko-tłuszczowe mleko należy wtedy zastąpić chudym mlekiem, jadać dużo naturalnych jogurtów i produktów sojowych. Ponieważ soja zawiera dużo żeńskich hormonów, warto skusić się na serki sojowe, mleko i pasztety warzywne.
Jak utrzymać wagę w okresie menopauzy
Nie można zapominać o wzmożonym ruchu. Kobiety w okresie menopauzy powinny ćwiczyć minimum 30 minut dziennie. Wskazane są też długie spacery.