Czarna porzeczka - jakie ma właściwości? Jak ją wykorzystać?
Krzew czarnej porzeczki dorastający do 2 m wysokości, kwitnie w okresie od kwietnia do czerwca. Jego liście na spodzie obsypane są żółtymi gruczołkami. Małe kwiaty o czerwonych płatkach zebrane są w zwieszające się grona, a czarne owoce mają charakterystyczny, intensywny zapach. Sprawdź, jakie właściwości ma czarna porzeczka i jak je wykorzystać!
Spis treści
- Czarna porzeczka - zbiory
- Czarna porzeczka - wykorzystanie
- ZOBACZ WIDEO z przepisem na tort z czarnej porzeczki
- Wartość odżywcza czarnej porzeczki (w 100 g):
- Minerały:
- Witaminy:
- Właściwości zdrowotne czarnych porzeczek:
Czarna porzeczka - zbiory
Liście zbiera się w okresie kwitnienia, a suszy rozkładając w miejscach przewiewnych i ocienionych. Dojrzałe owoce natomiast suszy się w suszarniach w podwyższonej temperaturze.
Czarna porzeczka - wykorzystanie
Liście porzeczki działają przeciwreumatycznie, przeciwzapalnie i obniżają ciśnienie krwi. Stosowane są jako środek moczopędny, w chorobach żył lub tętnic oraz w zakażeniach układu moczowego. Hamują także rozwój bakterii w przewodzie pokarmowym.
Odwar z liści: 1 łyżkę suszonych liści zalewamy szklanką wody i gotujemy przez 3 - 5 min. Po przecedzeniu pijemy 2 - 3 razy dziennie lub używamy do płukania gardła.
Napar z liści: 2 łyżki suszonych liści zalewamy szklanką wrzącej wody, odstawiamy na 5 minut, przecedzamy i pijemy 2 -3 razy dziennie.
W kuchni: soki, konfitury, dżemy. Aby sporządzić napój witaminowy należy 1-2 łyżki owoców suszonych zalać szklanką wrzątku.
ZOBACZ WIDEO z przepisem na tort z czarnej porzeczki
Wartość odżywcza czarnej porzeczki (w 100 g):
Wartość energetyczna - 63 kcal
Białko ogółem - 1.4 g
Tłuszcz - 0.41 g
Węglowodany - 15.38 g (z czego tylko 7% to cukry proste)
Minerały:
Wapń - 55 mg
Żelazo - 1.54 mg
Magnez - 24 mg
Fosfor - 59 mg
Potas - 322 mg
Sód - 2 mg
Cynk - 0.27 mg
Witaminy:
Witamina C – 181 mg
Tiamina – 0.050 mg
Ryboflawina – 0.050 mg
Niacyna - 0.300 mg
Witamina B6 - 0.066 mg
Witamina A – 230 IU
Witamina E - 1 mg
Źródło: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Właściwości zdrowotne czarnych porzeczek:
Bogactwo witaminy C - garść porzeczek pokrywa ponad 250% dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę C.
Bogate źródło antyoksydantów - zapobiegają tworzeniu się komórek rakowych.
Redukcja poziomu złego cholesterolu.
Obniżenie poziomu cukru we krwi.
Profilaktyka zdrowych oczu.
Wspomagają pracę układu moczowego - należy je stosować przy zapaleniu dróg moczowych.