Czarna porzeczka - jakie ma właściwości? Jak ją wykorzystać?

2020-10-01 11:46

Krzew czarnej porzeczki dorastający do 2 m wysokości, kwitnie w okresie od kwietnia do czerwca. Jego liście na spodzie obsypane są żółtymi gruczołkami. Małe kwiaty o czerwonych płatkach zebrane są w zwieszające się grona, a czarne owoce mają charakterystyczny, intensywny zapach. Sprawdź, jakie właściwości ma czarna porzeczka i jak je wykorzystać!

Czarna porzeczka - jak wykorzystać ją dla zdrowia?
Autor: pixabay.com Czarna porzeczka jest bogatym źródłem witaminy c.

Spis treści

  1. Czarna porzeczka - zbiory
  2. Czarna porzeczka - wykorzystanie
  3. ZOBACZ WIDEO z przepisem na tort z czarnej porzeczki
  4. Wartość odżywcza czarnej porzeczki (w 100 g):
  5. Minerały:
  6. Witaminy:
  7. Właściwości zdrowotne czarnych porzeczek:

Czarna porzeczka - zbiory

Liście zbiera się w okresie kwitnienia, a suszy rozkładając w miejscach przewiewnych i ocienionych. Dojrzałe owoce natomiast suszy się w suszarniach w podwyższonej temperaturze.

Czarna porzeczka - wykorzystanie

Liście porzeczki działają przeciwreumatycznie, przeciwzapalnie i obniżają ciśnienie krwi. Stosowane są jako środek moczopędny, w chorobach żył lub tętnic oraz w zakażeniach układu moczowego. Hamują także rozwój bakterii w przewodzie pokarmowym.

Odwar z liści: 1 łyżkę suszonych liści zalewamy szklanką wody i gotujemy przez 3 - 5 min. Po przecedzeniu pijemy 2 - 3 razy dziennie lub używamy do płukania gardła.

Napar z liści: 2 łyżki suszonych liści zalewamy szklanką wrzącej wody, odstawiamy na 5 minut, przecedzamy i pijemy 2 -3 razy dziennie.

W kuchni: soki, konfitury, dżemy. Aby sporządzić napój witaminowy należy 1-2 łyżki owoców suszonych zalać szklanką wrzątku.

ZOBACZ WIDEO z przepisem na tort z czarnej porzeczki

Wartość odżywcza czarnej porzeczki (w 100 g):

Wartość energetyczna - 63 kcal

Białko ogółem - 1.4 g

Tłuszcz - 0.41 g

Węglowodany - 15.38 g (z czego tylko 7% to cukry proste)

Minerały:

Wapń - 55 mg

Żelazo - 1.54 mg

Magnez - 24 mg

Fosfor - 59 mg

Potas - 322 mg

Sód - 2 mg

Cynk - 0.27 mg

Witaminy:

Witamina C – 181 mg

Tiamina – 0.050 mg

Ryboflawina – 0.050 mg

Niacyna - 0.300 mg

Witamina B6 - 0.066 mg

Witamina A – 230 IU

Witamina E - 1 mg

Źródło: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Właściwości zdrowotne czarnych porzeczek:

Bogactwo witaminy C - garść porzeczek pokrywa ponad 250% dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę C.

Bogate źródło antyoksydantów - zapobiegają tworzeniu się komórek rakowych.

Redukcja poziomu złego cholesterolu.

Obniżenie poziomu cukru we krwi.

Profilaktyka zdrowych oczu.

Wspomagają pracę układu moczowego - należy je stosować przy zapaleniu dróg moczowych.