Czarna porzeczka - jakie ma właściwości? Jak ją wykorzystać?

2020-10-01 11:46 redakcja
Czarna porzeczka - jak wykorzystać ją dla zdrowia?
Autor: pixabay.com Czarna porzeczka jest bogatym źródłem witaminy c.

Krzew czarnej porzeczki dorastający do 2 m wysokości, kwitnie w okresie od kwietnia do czerwca. Jego liście na spodzie obsypane są żółtymi gruczołkami. Małe kwiaty o czerwonych płatkach zebrane są w zwieszające się grona, a czarne owoce mają charakterystyczny, intensywny zapach. Sprawdź, jakie właściwości ma czarna porzeczka i jak je wykorzystać!

Czarna porzeczka - zbiory

Liście zbiera się w okresie kwitnienia, a suszy rozkładając w miejscach przewiewnych i ocienionych. Dojrzałe owoce natomiast suszy się w suszarniach w podwyższonej temperaturze.

Czarna porzeczka - wykorzystanie

Liście porzeczki działają przeciwreumatycznie, przeciwzapalnie i obniżają ciśnienie krwi. Stosowane są jako środek moczopędny, w chorobach żył lub tętnic oraz w zakażeniach układu moczowego. Hamują także rozwój bakterii w przewodzie pokarmowym.

Odwar z liści: 1 łyżkę suszonych liści zalewamy szklanką wody i gotujemy przez 3 - 5 min. Po przecedzeniu pijemy 2 - 3 razy dziennie lub używamy do płukania gardła.

Napar z liści: 2 łyżki suszonych liści zalewamy szklanką wrzącej wody, odstawiamy na 5 minut, przecedzamy i pijemy 2 -3 razy dziennie.

W kuchni: soki, konfitury, dżemy. Aby sporządzić napój witaminowy należy 1-2 łyżki owoców suszonych zalać szklanką wrzątku.

ZOBACZ WIDEO z przepisem na tort z czarnej porzeczki

Wartość odżywcza czarnej porzeczki (w 100 g):

Wartość energetyczna - 63 kcal

Białko ogółem - 1.4 g

Tłuszcz - 0.41 g

Węglowodany - 15.38 g (z czego tylko 7% to cukry proste)

Minerały:

Wapń - 55 mg

Żelazo - 1.54 mg

Magnez - 24 mg

Fosfor - 59 mg

Potas - 322 mg

Sód - 2 mg

Cynk - 0.27 mg

Witaminy:

Witamina C – 181 mg

Tiamina – 0.050 mg

Ryboflawina – 0.050 mg

Niacyna - 0.300 mg

Witamina B6 - 0.066 mg

Witamina A – 230 IU

Witamina E - 1 mg

Źródło: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Właściwości zdrowotne czarnych porzeczek:

Bogactwo witaminy C - garść porzeczek pokrywa ponad 250% dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę C.

Bogate źródło antyoksydantów - zapobiegają tworzeniu się komórek rakowych.

Redukcja poziomu złego cholesterolu.

Obniżenie poziomu cukru we krwi.

Profilaktyka zdrowych oczu.

Wspomagają pracę układu moczowego - należy je stosować przy zapaleniu dróg moczowych.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE