Pączki pieczone - przepis na pączki z piekarnika

Pączki pieczone - przepis na pączki z piekarnika

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pączki pieczone - jak je przygotować? To prostsze niż może się wydawać!

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pączki pieczone? Dlaczego nie? Upieczenie pączków wydaje się szalenie trudnym zadaniem, tymczasem to prostsze niż myślisz. Z narzędzi wystarczy mieć piekarnik, a ze składników mąka tortowa i szczyptę fantazji. Podpowiadamy, jak przygotować pieczone pączki na tłusty czwartek.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzewamy piekarnik (do ok. 220 st. C) i smarujemy foremki masłem.

  • Łączymy składniki: do przesianej mąki dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, cukier, odrobinę soli, maślankę i dwa roztrzepane jajka.

  • Całość miksujemy na wolnych obrotach do czasu, aż składniki się połączą.

  • Do masy wlewamy pół szklanki roztopionego masła. Ciasto przelewamy do wysmarowanych masłem foremek do babeczek.

  • Pączki pieczemy do 10 minut. Gdy się już zarumienią, wyjmujemy je i posypujemy cukrem z cynamonem.

Ocena: 3,7