Chrusty faworki - przepis na obłędnie lekki i kruchy chrust wg Ewy Wachowicz [WIDEO]
Pączki pieczone - przepis na pączki z piekarnika

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Pączki pieczone - jak je przygotować? To prostsze niż może się wydawać!
Ocena: 5,0
Poziom: ŚREDNI
Czas: 35 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Pączki pieczone? Dlaczego nie? Upieczenie pączków wydaje się szalenie trudnym zadaniem, tymczasem to prostsze niż myślisz. Z narzędzi wystarczy mieć piekarnik, a ze składników mąka tortowa i szczyptę fantazji. Podpowiadamy, jak przygotować pieczone pączki na tłusty czwartek.
Składniki
dwie szklanki mąki tortowej
masło do smarowania formy
odrobina gałki muszkatołowej lub cynamonu
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki maślanki
sól
dwa jajka
Przygotowanie krok po kroku:
Rozgrzewamy piekarnik (do ok. 220 st. C) i smarujemy foremki masłem.
Łączymy składniki: do przesianej mąki dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, cukier, odrobinę soli, maślankę i dwa roztrzepane jajka.
Całość miksujemy na wolnych obrotach do czasu, aż składniki się połączą.
Do masy wlewamy pół szklanki roztopionego masła. Ciasto przelewamy do wysmarowanych masłem foremek do babeczek.
Pączki pieczemy do 10 minut. Gdy się już zarumienią, wyjmujemy je i posypujemy cukrem z cynamonem.
Przeczytaj także:
Smażenie pączków - porady. Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?
Czy pączki nadziewać przed, czy po smażeniu?
Jak chudo smażyć pączki? 5 rad na tłusty czwartek
Jak kupować pączki? Po czym poznać pączka idealnego
Polecamy:
Pączki luksusowe: przepis pradziadka
Pączki orkiszowe bezlaktozowe z konfiturą