Wigilijna kapusta z grochem i suszonymi grzybami

2023-11-24
Wigilijna kapusta z grochem i suszonymi grzybami [WIDEO]
Autor: Shutterstock Wigilijna kapusta z grochem i grzybami
łatwy
100 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Kapusta z grochem na Wigilię musi być wyjątkowa w smaku. Jak zrobić tradycyjny groch z kapustą, by stał się świątecznym daniem numer jeden? Polecamy ten przepis!

SKŁADNIKI

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 30 dag łuskanego grochu
  • garść grzybów suszonych
  • cebula
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • pieprz
  • sól
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Groch umyć i namoczyć na noc w letniej wodzie. Następnego dnia ugotować go w tej samej wodzie (w niewielkiej ilości), ok. 30 minut, posolić pod koniec gotowania. Ziarenka grochu mają być miękkie, ale nie rozpadać się. Wodę odlać.
  • Grzyby namoczyć przez kilka godzin.
  • Cebulę zrumienić na oleju.
  • Kapustę wypłukać (nie może być za kwaśna), dobrze odcisnąć, pokroić. 
  • Kapustę dodać do cebuli. Dolać wodę, przyprawy, grzyby i gotować przez około godzinę.
  • Połączyć kapustę z grochem i wymieszać.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?

Polecamy również inne przepisy na wigilijny groch z kapustą:

Kapusta z grochem - tradycyjny przepis,

Wigilijny groch z kapustą i rybą oraz

Kapusta z grochem wg przepisu Magdy Gessler.

Polecamy również inne przepisy na wigilijne potrawy:

Moczka - tradycyjna zupa piernikowa,

Śledzie z jabłkiem i cebulą w śmietanie oraz

Pierogi z kapustą i grzybami.

Zobacz naszą galerię z przepisami: Co zrobić z kapusty kiszonej? 10 przepisów na potrawy z kiszoną kapustą