Tradycyjny karp w galarecie - przepis na Wigilię [WIDEO]

Tradycyjny karp w galarecie - przepis na Wigilię [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Karp w galarecie w wielu domach jest  przygotowywany jedynie na Wigilię.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Tradycyjny karp w galarecie to jedno z dań przygotowywanych często na Wigilię. Przygotowanie tego świątecznego dania jest pracochłonne, ale smak królewskiego karpia wynagradza czas spędzony na jego przygotowaniu. Oto przepis na wigilijnego karpia w galarecie. 

Czytaj także: Przepis na karpia żydowsku  Soni, mamy Gołdy Tencer oraz Przepis na roladę z ryby nadziewaną grzybami.

Składniki

  • karp (około 1,2 kg) - Jakiego karpia do galarety wybrać? Sprawdź tutaj

  • włoszczyzna

  • cebula

  • cykoria

  • sok z cytryny

  • białko

  • przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, sól, cukier

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przygotowanie wigilijnego karpia w galarecie zacznij od sprawienia ryby i jej umycia. (Jak to zrobić? Sprawdź tutaj.)

  • Karpia pokrój w dzwonka, natrzyj je solą i odstaw na godzinę do lodówki.

  • Włoszczyznę i cebulę obierz. Warzywa zalej wodą, posól, włóż po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, liść laurowy i części z ryby: łeb, ogon i płetwy. Gotuj 20 minut na małym ogniu.

  • Wywar przecedź, włóż do niego dzwonka i gotuj na najmniejszym ogniu kolejne 20 minut. Po wystudzeniu łyżką cedzakową wyjmij dzwonka na półmisek.

  • Aby wywar był klarowny, zagotuj go z białkiem. Przecedź, przypraw do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem.

  • Wywarem zalej rybę, ozdób listkami cykorii, marchewką i pietruszką. Wstaw na 4 godziny do lodówki.

  • Karpia w galarecie wyjmij na stół tuż przed rozpoczęciem wieczerzy wigilijnej.

Ocena: 3