Barszcz czerwony z kulebiakiem: przepis na danie wigilijne

Barszcz czerwony z kulebiakiem: przepis na danie wigilijne

Autor Zdjęcia: Konrad Kalbarczyk

Barszcz czerwony z kulebiakiem, czyli pyszny duet dwóch wigilijnych przysmaków

Ocena: 4,5

Poziom: TRUDNY

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Tradycyjny czerwony barszcz albo zupa grzybowa lubią gościć na wigilijnym stole. My proponujemy przepis świąteczny na wigilijny barszcz z kulebiakiem. Zakwas do barszczu musisz przygotować dzień wcześniej. Następnego dnia zrób farsz do kulebiaka, a samą zupę ugotuj na końcu.

 

Składniki

  • barszcz czerwony:

  • 4 buraki

  • 3 jabłka

  • 1 szklanka kwasu z ogórków kiszonych

  • 2 cebule

  • 3 ząbki czosnku

  • 1,5 litra wody

  • koper

  • ziele angielskie

  • sok z 1 cytryny

  • ocet z czerwonego wina

  • szczypta majeranku

  • sól, pieprz, cukier

  •  

  • kulebiak:

  • 2,5 szklanki mąki

  • 10 g drożdży

  • łyżka oleju

  • 1/3 szklanki mleka

  • 0,5 szklanki wody

  • 2 łyżeczki soli

  • łyżeczka cukru

  • ćwierć kostki masła

  • jajko

  • 20 dag kapusty kiszonej

  • 10 g grzybów suszonych (namoczonych w wodzie)

  • ząbek czosnku

  • 1 cebula

Przygotowanie krok po kroku:

  • Farsz do kulebiaka: kapustę włóż do sita i przepłucz pod bieżącą wodą. Gotuj z grzybami w wodzie, w której się wcześniej moczyły. Przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Dodaj do kapusty i dopraw solą oraz pieprzem.

  • Zrób rozczyn drożdży z mlekiem, wodą z cukrem, solą i olejem. Odstaw w ciepłe miejsce.

  • Po 30 minutach połącz z mąką, zagnieć ciasto i ponownie odstaw.

  • Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je na prostokąt i posmaruj rozpuszczonym masłem.

  • Ułóż na nim kapustę z grzybami (3 cm na brzegach pozostaw wolne). Całość zroluj. Odstaw do wyrośnięcia.

  • Posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika (140 st. Celsjusza, 30 minut).

  • Barszcz: zakwas wykonany z buraków, wody, kwasu z ogórków, cebuli, czosnku, soku z cytryny, jabłek, kopru i ziela angielskiego odstaw na jeden dzień. Jak przygotować zakwas na barszcz czerwony? Sprawdź tutaj.

  • Następnie zagotuj, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Zakwaś octem z czerwonego wina, dodaj szczyptę majeranku. Barszcz serwuj z kulebiakiem.

Ocena: 5