Kapusta z grochem - tradycyjny przepis na danie nie tylko na Wigilię
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Kapusta z grochem to nieodłączny składnik wigilijnej kolacji. To postne i smaczne danie jest na dodatek bardzo zdrowe, a to ze względu na dużą zawartość kapusty kiszonej. Witaminy w niej zawarte to powód, dla którego powinniśmy sięgać po to danie jak najczęściej, nie tylko raz w roku w Wigilię. A więc do dzieła!
Kapusta z grochem to danie, którego wiele osób unika, ze względu na właściwości wiatropędne. Dlatego proponujemy moczenie grochu z kminkiem, który niweluje częściowo niepożądane efekty wynikające z połączenia kapusty z grochem.
Majeranek również łagodzi wiatropędne działanie kapusty i grochu. Można także go dodać podobnie jak kminek (mielony lub cały) do gotowej już kapusty.
Polecamy również inne przepisy na wigilijny groch z kapustą:
Wigilijny groch z kapustą i rybą,
Wigilijna kapusta z grochem i suszonymi grzybami
Kapusta z grochem wg przepisu Magdy Gessler.
Polecamy również inne przepisy na wigilijne potrawy:
Moczka - tradycyjna zupa piernikowa,
Śledzie z jabłkiem i cebulą w śmietanie
SKŁADNIKI
- 100 g grochu łuskanego
- 600 g kapusty kiszonej
- 2 cebule
- liść laurowy
- masło
- kminek
- sól
- pieprz czarny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Groch namoczyć na noc z kminkiem.
- Następnego dnia groch odcedzić i gotować w nowej wodzie, aż się ugotuje do miękkości.
- Kapustę poszatkować. Jeśli jest zbyt kwaśna, opłukać wodą.
- Ugotować kapustę w drugim garnku, połączyć z ugotowanym grochem, dodać listek laurowy.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na maśle, wlać do kapusty z grochem.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.