Cukinia i papryka w aromatycznym sosie kokosowym

2020-08-25
Cukinia i papryka w aromatycznym sosie kokosowym
Autor: Shutterstock Cukinia i papryka doskonale smakują przyrządzone na ostro, z dodatkiem mleczka kokosowego.
łatwy
25 min
4

Cukinia i papryka w aromatycznym sosie kokosowym to idealne danie na obiad, a także na lunch lub ciepłą kolację. Najlepiej smakuje z ryżem lub pieczywem. Mimo ostrych przypraw dodatek łagodnego mleczka kokosowego sprawia, że danie nie jest zbyt pikantne, a sos ma aksamitną konsystencję.

Polecamy także:

 

SKŁADNIKI

  • 1 średnia cukinia,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 papryczka chilli,
  • szklanka pomidorków koktajlowych,
  • 3 ząbki czosnku,
  • szczypta mielonej kurkumy,
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta mielonego imbiru
  • szklanka mleczka kokosowego
  • świeże listki bazylii
  • koperek,
  • szklanka soku pomidorowego,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne  i pokroić w kostkę. Cukinię umyć i pokroić w plasterki. Papryczkę chilli pokroić wraz z pestkami w paski. Czosnek drobno posiekać albo przecisnąć przez praskę.
  • W garnku podgrzać olej, dodać czosnek, paprykę, chilli, cukinię, wymieszać i podsmażyć chwilę.
  • Dodać mleczko kokosowe, gotować 5 minut.
  • Dodać sok pomidorowy, pomidorki koktajlowe (można w całości lub przekrojone na pół), imbir, cynamon, kurkumę, doprawić solą, pieprzem i gotować około 5 minut.
  • Na koniec dodać pokrojoną bazylię i koperek, wymieszać i podawać z ryżem.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?