Cukinia i papryka w aromatycznym sosie kokosowym

Cukinia i papryka w aromatycznym sosie kokosowym

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Cukinia i papryka doskonale smakują przyrządzone na ostro, z dodatkiem mleczka kokosowego.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Cukinia i papryka w aromatycznym sosie kokosowym to idealne danie na obiad, a także na lunch lub ciepłą kolację. Najlepiej smakuje z ryżem lub pieczywem. Mimo ostrych przypraw dodatek łagodnego mleczka kokosowego sprawia, że danie nie jest zbyt pikantne, a sos ma aksamitną konsystencję.

Składniki

  • 1 średnia cukinia,

  • 1 czerwona papryka,

  • 1 papryczka chilli,

  • szklanka pomidorków koktajlowych,

  • 3 ząbki czosnku,

  • szczypta mielonej kurkumy,

  • szczypta cynamonu,

  • szczypta mielonego imbiru

  • szklanka mleczka kokosowego

  • świeże listki bazylii

  • koperek,

  • szklanka soku pomidorowego,

  • olej rzepakowy do smażenia,

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne  i pokroić w kostkę. Cukinię umyć i pokroić w plasterki. Papryczkę chilli pokroić wraz z pestkami w paski. Czosnek drobno posiekać albo przecisnąć przez praskę.

  • W garnku podgrzać olej, dodać czosnek, paprykę, chilli, cukinię, wymieszać i podsmażyć chwilę.

  • Dodać mleczko kokosowe, gotować 5 minut.

  • Dodać sok pomidorowy, pomidorki koktajlowe (można w całości lub przekrojone na pół), imbir, cynamon, kurkumę, doprawić solą, pieprzem i gotować około 5 minut.

  • Na koniec dodać pokrojoną bazylię i koperek, wymieszać i podawać z ryżem.

Ocena: 5