Cukinia po meksykańsku na zimę, do słoików

Cukinia po  meksykańsku na zimę, do słoików

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Cukinia po meksykańsku to doskonały sposób na zakonserwowanie na zimę nadmiaru tego warzywa

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Cukinia po meksykańsku to doskonały pomysł na marynatę na zimę. Dodatek ostrzejszych  przypraw i  pomidorów doskonale robi temu dość neutralnemu w smaku warzywu. Cukinia po meksykańsku nadaje się doskonale jako dodatek do  obiadu, kanapek czy  sałatek.

Składniki

  • 2 kg cukinii

  • główka czosnku

  • 2 duże pomidory

  • 1 łyżka soli

  • 1 łyżeczka papryki chili

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 250 g cukru

  • 3/4 szklanki octu 10%

  • 5 łyżek oleju

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cukinię umyć, przekroić wzdłuż i pozbawić gniazd nasiennych. Następnie pokroić w słupki lub dość grube półplasterki.

  • Czosnek obrać i pokroić w plastry.

  • Cukinię i czosnek wymieszać z solą i oboma rodzajami papryki. Odstawić na 2 godziny.

  • Po upływie tego czasu przełożyć cukinię do wyparzonych słoików, do każdego wlać też trochę sosu, który wyciekł z warzyw.

  • Pomidory obrać ze skórki, zblendować i zagotować z octem i cukrem. Tak przygotowaną zalewą zalać cukinię, do każdego słoika dodac łyżkę oleju. Zakręcić słoiki pasteryzować je ok. 10 minut od zagotowania się wody.

Ocena: 2,6